OTVORENA IZLOŽBA AKADEMIKA ZLATKA BOUREKA

Povodom Europskog Dana židovske kulture i baštine – Dana otvorenih vrata, u Gliptoteci HAZU, 19. rujna otvorena je izložba akademika Zlatka Boureka. Dan židovske kulture i baštine svake godine organizira Europska asocijacija za promociju i zaštitu židovske baštine, a ove se godine godine održava u trideset zemalja na stotinu lokacija te se očekuje oko 300 tisuća posjetitelja. Židovska općina Zagreb organizira ovu manifestaciju već 19 godina predstavljajući lokalne umjetnike židovskog podrijetla. Zlatko Bourek (1929.-2018.) bio je hrvatski akademik, slikar, kipar, redatelj, scenograf… Jedan je od osnivača Zagrebačke škole crtanog filma i scenograf kultne animirane serije Profesor Baltazar. Višestrani umjetnik slikao je svijet koji je živio; rodnu Slavoniju, pejzaže… Dean Friedrich, glavni tajnik Židovske općine Zagreb, izjavio je na otvorenju izložbe da je Bourek bio umjetnik slobode. O Bourekovoj umjetnosti govorio je akademik Tonko Maroević ističući da je njegovo mjesto u hrvatskoj umjetnosti iznimno važno i epohalno.

“Zlatko Boruek nas je sve zadužio svojim slojevitim i raznolikim opusom, svojim ironičnim pogledom na svijet kojim lakše primamo i nedaće, ali naročito svojim druženjima i prijateljstvom, kojima nas je obogatio za nezamjenjiva iskustva”, napisao je Maroević u katalogu. Izložbi, koju je otvorio voditelj Glipoteke akademik Đuro Seder, prisustvovala je i Bourekova udovica Diana, a izaslanica gradonačelnika Zagreba bila je Ljiljana Klašnja, pomoćnica pročelnika Sektora za promicanje ljudskih prava, civilno društvo i nacinalne manjine.

Izložba je otvorena u organizaciji Židovske općine Zagreb i predstavnika židovske nacionalne manjine Grada Zagreba Sanje Zoričić-Tabaković. Poslije otvorenja izložbe održan je koncert židovske glazbe na kojem su nastupili; Arijana Gigliani Philipp, sopran, Vitomir Marof, bariton, Tamara Jurkić Sviben, glasovir, i Bruno Philipp, klarinet.

Održavanje Židovskog dana kulture i baštine pomogli su Savjet za nacionalne manjine RH, HAZU i predstavnica židovske nacionalne manjine Grada Zagreba. Izložba akademika Zlatka Boureka ostaje otvorena do 29. rujna 2019.