OTKRIVEN I BLAGOSLOVLJEN KIP NAJPOZNATIJE ALBANKE NA SVIJETU – SVETE MAJKE TEREZIJE

U Nacionalnom svetištu svetog Josipa u Dubovcu pokraj Karlovca 23. ožujka otkriven je i blagoslovljen kip svete Majke Terezije iz Calcutte, rad akademskog kipara Ante Jurkića. Nakon Svete Mise blagoslovili su ga mons. dr. Ivan Šaško, pomoćni biskup zagrebački, i mons. Rrok Gjonlleshaj, nadbiskup barski i primas Srbije.

-Razmatrajući svetost Majke Terezije shvaćamo da se puno stranica Evanđelja i njegova cjelina odražava u njoj. Predivno je vidjeti kako se baš današnje Evanđelje podudarilo s likom koji ste postavili da bude blagoslovljen i govori vjernicima i svim ljudima – rekao je biskup Šaško, nakon kojega je molitvu na albanskom jeziku izrekao mons. Gjonlleshaj.

Radi se o kipu koji su darovali; Zajednica Albanaca Karlovačke županije, Udruga Albanaca branitelja Hrvatske u Domovinskom ratu i Unija Albanaca u Republici Hrvatskoj, a koji je postavljen u Nacionalnom svetištu svetoga Josipa u znak sjećanja na posjet svete Majke Terezije tome svetištu koji se dogodio prije 41 godinu. Svetoj Majci Tereziji posebno su se dopale slike Križnoga puta koje se nalaze u svetištu.

Na otkrivanje i blagoslov kipa došli su brojni pripadnici albanske nacionalne manjine iz cijele Hrvatske, kao i hrvatski građani, a kip svete Majke Terezije otkrio je Esad Collaku, predsjednik Unije Albanaca u RH, koja je zajedno sa Zajednicom Albanaca Karlovačke županije, Gradom Karlovcem, Nacionalnalnim svetištem sv. Josipa i Udrugom Albanaca branitelja Hrvatske u Domovinskom ratu, organizirala ovaj događaj, dok je pokroviteljica bila saborska zastupnica Ermina Lekaj Prljaskaj.

Otkrivanju i blagoslovu kipa svete Majke Terezije prisustvovali su; saborska zastupnica Ermina Lekaj Prljaskaj, gradonačelnik Karlovca Damir Mandić, izaslanica gradonačelnika Zagreba prof. dr. Ana Stavljenić-Rukavina, veleposlanici Albanije Riza Poda, veleposlanik Kosova Gëzim Kasapolli, ministar dijaspore vlade Makedonije Edmund Ademi, zamjenik ministra dijaspore Kosova Isni Kilaj, izaslanik hrvatskog ministra branitelja Tom Kaćinari, pomoćnik biskupa zagrebačkog msgr. Ivan Šaško, nadbiskup barski i primas Srbije mons. Rrok Gjonlleshaj, predsjednik Albanske katoličke misije u Hrvatskoj don Krist Gjergji, imam islamske zajednice Prizrena Fetah Bekoli, šeh Ređ Šehu, imam Đevad Krejziu i Shuip Ziberi, predsjednik vijeća albanske nacionalne manjine Grada Zagreba. Organizatore su predstavljali Esad Collaku, Besir Ziberi, predsjednik Zajednice Albanaca Karlovačke županije, i mons. Antun Sente, ml. rektor Nacionalnog svetišta.