ALBANCI ODRŽALI SVEČANU AKADEMIJU O SVETOJ MAJCI TEREZIJI U NACIONALNOM SVETIŠTU SVETOGA JOSIPA

Svečana akademija “Život i djelo svete Majke Terezije” održana je 22. ožujka u Nacionalnom svetištu svetog Josipa, u Dubovcu pokraj Karlovca, povodom blagoslova kipa svete Majke Terezije koji se nalazi u dvorištu Svetišta. O svetoj Majci Tereziji govorili su; prof. dr. Martin Berishaj, profesor na sveučilištu u Ljubljani, don Rikard Lekaj, župnik katedralne župe Uznesenja BDM u Puli, don Kristë Gjergji, voditelj Albanske katoličke misije u Hrvatskoj, i fotograf Zvonimir Atletić.

Ovom prigodom otvorena je izložba fotografija Zvonimira Atletića, fotografa Glasa koncila, koji je Majku Tereziju prvi put snimio 1977. u Indiji. Izložena je serija fotografija o redovnicama Misionarke ljubavi, reda koji je osnovala Majka Terezija, te djeci i bolesnicima o kojima su brinule.

Atletić je nekoliko puta sretao Majku Terezu i fotografski dokumentirao te susrete, te je ispričao kako su tekli ti susreti i kako ju je doživio. Prisjetio se trenutka kad je jednom prigodom posjetila Zagreb. U Zagrebačkoj zračnoj luci u vrijeme kad je izašla iz zrakoplova, let je čekala skupina američkih turista koji su joj počeli pljeskati, a policajci ondašnje države pitali su «zbog čega plješću toj starici i tko je ona». No, mnogi su bili upoznati s moralnom veličinom svete Majke Terezije i njenom porukom «srce za ljubav, ruke za služenje» dodirnule su srce mnogih. Vezano za spomen na posjet svete Majke Terezije Karlovcu i Nacionalnom svetištu svetog Josipa prije 41 godinu, Zajednica Albanaca Karlovačke županije, Udruga Albanaca branitelja Hrvatske u Domovinskom ratu i Unija Albanaca u Republici Hrvatskoj darovali su kip Majke Terezije iz Calcutte, rad akademskog kipara Ante Jurkića.

Organizatori svečane akademije bili su; Zajednica Albanaca Karlovačke županije, Unija Albanaca u RH, Grad Karlovac, Nacionalno svetište sv. Josipa i Udruga Albanaca branitelja Hrvatske u Domovinskom ratu, dok je pokrovitelj bila saborska zastupnica Ermina Lekaj Prljaskaj. Svečanoj akademiji prisustvovali su; saborska zastupnica Ermina Lekaj Perljaskaj, gradonačelnik Karlovca Damir Mandić, izaslanica gradonačelnika Zagreba prof. dr. Ana Stavljenić-Rukavina, veleposlanici Albanije Riza Poda, veleposlanik Kosova Gëzim Kasapolli, veleposlanik Makedonije Nazif Djaferi, zamjenik ministra dijaspore Kosova Isni Kilaj, nadbiskup barski i primas Srbije mons. Rrok Gjonlleshaj, imam islamske zajednice Prizrena Feta Bekoli, šeh Ređ Šehu. U ime organizatora bili su Esad Collaku, predsjednik Unije Albanaca u RH, Besir Ziberi, predsjednik Zajednice Albanaca Karlovačke županije, i mons. Antun Sente, ml. rektor Nacionalnog svetišta.