ODLIČNA KOMEDIJA NA ALBANSKOM JEZIKU

Premijera komedije hrvatskog autora Mire Gavrana „Muž moje žene»/»Burri i gruas sime“, koju je na albanski preveo Kastriot Çipi, održana je sinoć u Kazalištu lutaka u Zagrebu. Predstava je igrana na albanskom jeziku s titlovima na hrvatskom, a režirao ju je Leonard Hamitaj. Glazbu je izabrao i svirao na violini Vedran Kojić, a glumili su Amr Kadriju, Valentina Mrijaj i Leonard Hamitaj iz Teatara Mergimtari, koji djeluje u sklopu Albanskog dramskog društva u Hrvatskoj Mergimtari. Leonard Hamitaj, glumac i redatelj, studirao je na Glumačkoj akademiji u Tirani u Albaniji, počeo je novu kazališnu sezonu izborom hrvatskih autora na albanskom jeziku u duhu promicanja hrvatsko-albanskih odnosa na području kulture, kao najbolji pokazatelj međusobnog uvažavanja. Na primjeri su bili nazočni: Andrija Petrović, predstavnik Sektora za ljudska prava, civilno drštvo i prava nacionalnih manjina Grada Zagreba, Kostadinka Velkovska, glumica i novinarka Mreže TV, Raško Ivanov, predstavnik Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba, Šuip Ziberi, predsjednik Vijeća albanske nacionalne manjine Grada Zagreba, kao i predstavnici albanskih vjeća i zajednica Zagrebačke županije, grada Velike Gorice, Bjelovara i Koprivnice. Komediju su gledali i profeserica bošnjačke književnosti Remzija Hadžiefendić Parić, brojna publika, osim pripadnika većinskog hrvatskog naroda, bili su i pripadnici albanske, bugarske, crnogorske i poljske nacionalne manjine. Glumci su nasmijali publiku i zaradili veliki pljesak.

Teatar Mergimtari, uz inicijativu i entuzijazam Leonarda Hamitaja, djeluje u Zagrebu od 2013. i dosad je imao 15 nastupa, predstave i spektakala. Izvedena su djela albanskih i svjetskih autora na albanskom jezku u Hrvatskoj, Sloveniji, na Kosovu, Makedoniji i Albaniji. Neke od tih predstava su drama “Dva pucnja u Parizu”, komedija “8 osoba plus”, poetski recital albanskih i svjetskih autora “Kad vjetar riječi nosi”, poetsko-glazbeni spektakl “Mladosti reci pjesmom” …

Kao što je izjavila i glumica Kostadinka Velikovska, glazbeni segmenti predstave komedije uz violinu su dali dašak topline cijeloj predstavi. Cilj redatelja je bio da široj publici predstavi djela albanskog teatra, te da konsolidira ovaj teatar i nastavi s pripremom ambicioznih projekata. Zanimljivo je da je Miro Gavran svojim djelima poznat u cijelom svjetu, njegove predstave su izvedene na mnogo stranih jezika, ali po prvi puta jedno njegovo djelo je predstavljeno i izvedeno u Zagrebu na albanskom jeziku. Redatelj Hamitaj ovim putem zahvaljuje autoru Miri Gavranu na ukazanom povjerenju, a Teatar Mergimtari izvest će ovu komediju u drugima gradovima Hrvatske, te u Linzu u Austriji 27. svibnja 2017., a kasnije u Njemačkoj, na Kosovu, u Albaniji i Makedoniji. Redatelj Hamitaj je izjavio da za jesen priprema još jednu albansko-hrvatsko suradnju, a radi se o predstavljanju komedije poznatog albanskog autora na hrvatskom jeziku. Pokrovitelj predstave bio je Milan Bandić.