OBJAVLJENA MONOGRAFIJA O TALIJANIMA U ZAGREBU

Predstavljanje drugog izdanja monografije Talijani u Zagrebu autora Filipa Škiljana i obilježavanje 15. godišnjice Zajednice Talijana u Zagrebu održano je 19. svibnja u  Novinarskom domu u Zagrebu. Autor je govorio o tome kako je nastala knjiga i o povijesti Talijana u Zagrebu.

-Našao sam se s brojnim zanimljivim ljudima koji su mi pričali svoje životne priče od kojih ćete dijelove moći pročitati u knjizi. Posebno sam ih pitao o tome kako su doživjeli Zagreb kada su se doselili u njega i vidljivo je iz odgovora da su svi ovaj grad zavoljeli i u njemu našli svoj novi dom bez obzira da li se radilo o političarima, poduzetnicima, znanstvenim djelatnicima ili obrtnicima. Svi su oni donijeli jedan dio sebe i dio kraja iz kojeg su potekli u Zagreb i na taj način ga obogatili, učinili zanimljivijim i multikulturalnim – rekao je Škiljan.

U programu je sudjelovao i zbor Trešnjići iz Osnovne škole Ljubljanica, a u publici su bili Pierefrancesco Sacco, veleposlanik Italije u Zagrebu, Furio Radin, saborski zastupnik, Daniela Dapas, predsjednica Zajednice Talijana u Zagrebu, Oskar Arlant, predstavnik talijanske nacionalne manjine Grada Zagreba, te predstavnici talijanske zajednice.