OBILJEŽEN MEĐUNARODNI DAN TOLERANCIJE

Povodom Međunarodnog dana tolerancije, Koordinacija vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Zagrebačke županije je 16. studenoga organizirala javni razgovor na temu tolerancije. Na događaju su sudjelovali predstavnici nacionalnih manjina Zagrebačke županije predvođeni predsjednikom Koordinacije Salihom Huremovićem.

O položaju nacionalnih manjina, stanju zaštite ljudskih i manjinskih prava te toleranciji u hrvatskom društvu gvorila je dr. sc. Antonija Petričušić, docentica na Katedri sociologije Pravnoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu s kojom je razgovor vodio Goran Beus Richembergh, predstavnik njemačke nacionalne manjine Zagrebačke županije. Petričušić je članica Savjeta za ljudska prava pučke pravobraniteljice, te članica savjetodavnog vijeća Okvirne konvencije o pravima nacionalnih manjina Vijeća Europe gdje predstavlja Hrvatsku.

– Koordinacija vijeća i predstavnika nacionalnih manjina –Zagrebačke županije želi obilježiti Međunarodni dan tolerancije posebnim i prigodnim programom. Najvažnije je to što smo izdali brošuru u kojoj smo na edukativan način ispričali što je tolerancija, zašto slavimo današnji dan, te kako se manifestiraju oblici netolerancije. Današnjim programom podsjetit ćemo se na Generalnu skupštinu UNESCO-a održanu prije dvadeset godina koja je 16. studenoga proglasila Međunarodnim danom tolerancije i donijela deklaraciju o toleranciji – rekao je Beus Richembergh te istaknuo da je osim o manjinskim pravima i toleranciji manjina, predstavljen širi okvir jer tolerancija ne znači samo toleriranje manjina nego i svih drugih i drukčijih.

U obilježavanju Međunarodnog dana tolerancije sudjelovali su i učenici Glazbene škole u Dugom Selu gdje je razgovor održan u skladu s epidemiološkim mjerama vezanim za zaštitu zdravlja sudionika od koronavirusa.