OBAVIJEST – ANKETIRANJE ZBOG OBRAZOVANJA NA JEZIKU I PISMU NACIONALNIH MANJINA

 

Koordinacija vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba ovim putem traži provođenje anketiranja roditelja pri upisu učenika u školsku godinu radi polaženja nastave na jeziku nacionalnih manjina po modelu C. Trenutačno se u Zagrebu nastava provodi na šest jezika s mogućnošću poširenja s još tri jezika.

– Pripadnici nacionalnih manjina imaju mogućnost obrazovati se na materinskom jeziku na svim stupnjevima obrazovanja od predškolskog do visokoškolskog, stoga ističemo potrebu anketiranja roditelja na jedinstvenom anketnom upitniku u svim osnovim školama na području Grada Zagreba kako bi se utvrdio interes istih za obrazovanje na jeziku i pismu nacionalnih manjina, ističe Dušan Mišković, predsjednik Koordinacije.

Osnovni cilj je pokretanje i proširenje nastave po modelu C u svim razredima osnovnih škola te upoznavanje roditelja da postoji i takva vrsta nastave. Nastava po navedenom modelu nije isključivo namijenjena pripadnicima nacionalnih manjina, mogu je pohađati i ostali učenici osnovnih škola.

Anketiranje bi se provodilo u svim osnovnim školama prilikom upisa u školsku godinu. Uz već pripremljeni anketni listić, škola provodi anketiranje, a roditelji daju suglasnost svojim potpisom odnosno potpisuju anketu. Molimo sve škole, da ovu obavijest i Upitnik objave na svojim Web stranicama.

Te anketne listić, tj. rezultate, škola proslijeđuje uredu Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba mailom ( ured.knmgz@gmail.com ) koji ih dostavlja dotičnim manjinskim institucijama (vijeća i predstavnici). Vijeće/predstavnik na temelju tih rezultata ima zadaću preuzeti svu daljnju organizaciju. Nastava bi se odvijala u školama u kojima se trenutačno izvodi, a ukoliko bi se u ankentnim rezultatima pokazala potreba za održavanjem iste i na drugim područjima Grada Zagreba, tad bi Vijeće ili Predstavnik uspostavili suradnju s novom školskom ustanovom te osigurali nove nastavnike. Obavijest roditelja i učenika o mjestu i vremenu održavanja nastave, nastavnom planu i programu obavljali bi Vijeća i Predstavnici dotične nacionalne manjine uz potporu učitelja/izvođača programa.

Škola je obvezna učenicima koji polaze nastavu po modelu C upisivati ocjenu u pedagošku dokumentaciju.