O USKRSU NA ČEŠKOM

Učenici Češke dopunske škole Češke besede Zagreb, pod vodstvom učiteljice Maje Burger, održali su danas «Uskršnju školsku priredbu» u Češkom domu u Zagrebu. Oni uče jezik po Modelu C Ministarstva znanosti i obrazovanja RH, no nastava češkog jezika se odvija u sklopu Češke besede Zagreb od davne 1922. kad je prva generacija najmlađih zagrebačkih Čeha institucionalno počela učiti materinski jezik. Tijekom proteklih gotovo stotinu godina postojalo je veliko zanimanje za učenje češkog, a ne smanjuje se ni danas. U češku školu jezika godišnje se upisuje oko 65 učenika i studenata.

Rad Češke dopunske škole je od 1922. do unazad deset godina financirala isključivo Češka beseda Zagreb. No od školske godine 2006/2007. financiranje je preuzelo Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH, a nastava češkog jezika je uključena u školski sustav kao predmet Njegovanje češkog jezika i kulture.

U ovoj predstavi djeca i mladež su pokazali ne samo odlično znanje češkog jezika, nego i vlastite tradicije i običaja što je jamstvo čuvanja nacionalnog identiteta. Česi su jedna od najistaknutijih nacionalnih manjina u Hrvatskoj koja sustavno ulaže u čuvanje nacionalnih vrijednosti, tradicije, običaja, kulture i jezika. Istovremeno su tijekom nekoliko stoljeća dali veliki doprinos hrvatskoj znanosti, kulturi i umjetnosti.