O BLAGOSTI I TRIVIJALNOSTI

Dvije knjige autorice Lidije Vukčević Vučurović Blagi dani i Budzaštar ili Pojmovnik o trivijalnosti predstavljene su 26. siječnja u Crnogorskom domu u Zagrebu u organizaciji Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske i Društva Crnogoraca i prijatelja Crne Gore „Montenegro“ Zagreb. O knjigama su govorili slikar i pisac Dimitrije Popović, predsjednik NZCH Danilo Ivezić i autorica. Knjige su objavljene u nakladi Nacionalne zajednica Crnogoraca Hrvatske i Skaner studija Zagreb uz financijsku potporu Savjeta za nacionalne manjine RH.

-Njena sarkastičnost i komentari su jasni i nedvosmisleni. Navest ću primjer kako Lidija definira ekologiju: „Zeleni pokret, navodno znanstveno utemeljen, politički blizak najprije anarhizmu i ljevici, ali sve više desnici, ojačan arapskim proljećem i europskim zimama. Ekologija nam svakočasno ovako ili onako, kršćanskim dogmama ili krupnim kapitalom dolazi glave.“ Lidija ima i ono što se zove lokalpatriotizam pa ćete u Budizaštaru ili Pojmovniku trivijalnosti naći riječ – džan, (na turskom znači duša) a spominje se u poznatoj crnogorskoj pjesmi Milica, jedna u majke. Džan je ime ulice u Podgorici – rekao je Ivezić predstavljajući autoričin rad.

Profesorica književnosti Lidija Vukčević Vučurović rođena je 1954. godine u Zagrebu gdje je na Filozofskom fakultetu diplomirala jugoslavistiku i filozofiju, magistrirala i doktorirala. Postdoktorski studij polazila je na Grenobleu, znanstvenica je prevoditeljica i književnica. Radila je kao srednjoškolska i sveučilišna profesorica u Hrvatskoj, Italiji i Francuskoj. Od 1983. godine objavljuje znanstvene radove, književnu kritiku, prijevode i eseje. Objavila je dvije znanstvene monografije, šest zbirki poezije, dvanaest knjiga proze te više od sto znanstvenih i stručnih recenziranih radova. Uvrštena je u brojne antologijske izbore poezije i proze na hrvatskom, crnogorskom, srpskom, makedonskom, mađarskom, albanskom i talijanskom jeziku. Vukčević Vučurović je od 2019. predstavnica crnogorske nacionalne manjine Zagrebačke županije.

Od uzvanika predstavljanju knjiga nazočili su Dušan Mišković, predsjednik Vijeća crnogorske nacionalne manjine Grada Zagreba, i Mihajlo Timko, predstavnik rusinske nacionalne manjine Grada Zagreba.