NOĆ KNJIGE POSVEĆENA KOČI RACINU

Utemeljitelj makedonske suvremene poezije Kočo Racin jedan je od najvećih pjesnika u povijesti makedonske književnosti. Mnoge institucije i ustanove u Republici Makedoniji nose njegovo ime. Stvaralaštvo pjesnika kojega zovu „slavuj koji pjeva zatvorenih očiju“ obuhvaća nekoliko područja, ali najveći doprinos daje u poeziji, osobito sa zbirkom poezije „Bijela svitanja“, objavljena u Samoboru, 1939. godine.

Život i književno djelovanje Koče Racina bila je ovogodišnja tema „Noći knjige 2017.“ koja je održana 21. travnja u organizaciji Zajednice Makedonaca u Republici Hrvatskoj i Makedonskog kulturnog društva „Ohridski biser“ iz Zagreba. Već treću godinu zaredom Makedonci sudjeluju na ovoj manifestaciji koja slavi kulturu čitanja, knjigu i izdavaštvo u Hrvatskoj. Književnu večer pod nazivom „Upoznajte makedonsku književnost“, vodila je Elena Ristova, a kratko predavanje održao je i Goran Korov, interpretirajući Racinovu pjesmu „Smrt asturijskog rudara“.

Na događaju održanom uoči „Svjetskog dana knjige“ bile su predstavljene i knjige u izdavaštvu Zajednice Makedonaca u Republici Hrvatskoj te glasilo „Makedonski glas“. Poeziju na makedonskom jeziku čitali su članovi literarno-dramske sekcije „Lenka” pri Društvu i gosti, među kojima je bio i Maciej Kaczorowski, vršitelj dužnosti u Veleposlanstvu Republike Makedonije u Republici Hrvatskoj.

Večer posvećena Koči Racinu i makedonskoj poeziji kroz projekciju i recitale bila je dobar poticaj za produbljivanje veza između hrvatskog i makedonskog naroda, ali i za obogaćivanje odnosa prema knjigama i čitanju uopće, jer knjiga je kao topli zagrljaj, ona je uvijek bila i ostat će najbolji čovjekov prijatelj.