NEĐATIN KAMBEROVSKI predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine Grada Zagreba

MNOGA ROMSKA DJECA NEMAJU OSNOVNE UVJETE ZA UČENJE

Na mjestu predsjednika Vijeća romske nacionalne manjine Grada Zagreba Neđatin Kamberovski se svakodnevno susreće s problemima romske populacije u gradu Zagrebu koji su ponajprije egzistencijalni. Ovo mu je već treći mandat, a Vijeće koje se najprije bavilo stambenim zbrinjavanjem Roma, sad je usredotočeno na obrazovanje romske djece, te zaslužno za 65 stipendija koje je Grad Zagreb dodijelio Romima srednjoškolcima i još pet studentima.

Kakva je suradnja Vijeća s Gradom Zagrebom?

– Izvrsna jer su konačno počeli uvažavati i prihvaćati naše mišljenje što se tiče romske populacije. Tako da mogu reći samo – sve pohvale Gradu vezano za rješavanje romskih problema.

Kako ste proslavili Đurđevdan najveći romski blagdan?

– Prema planu i programu rada za 2018. predvidjeli smo za naš najtradicionalnijih praznik Đurđevdan/Ederlezi veliku proslavu kako to radimo svake godine. S obzirom da se dogodio smrtni slučaj, preminula mi je supruga, predsjedništvo i članovi Vijeća donijeli su odluku da ove godine nećemo proslaviti kao dosad pjesmom i plesom, nego ćemo novac namijenjen za proslavu dati za humanitarnu akciju. Hvala im na tome. Kupili smo janjce i podijelili najugroženijima Romima u gradu Zagrebu.

Koliko je najugorženije romske populacije u Zagrebu?

– Po onome što su nam predstavnici tih naselja, mada nisu svi obuhvaćeni nego u okvirima naših financijskih mogućnosti, najsiromašniji Romi u Zagrebu žive u Vrtnom putu, Strugama, Plinarskom naselju, Kozari putu i Dubravi.

Što ste konkretno tijekom mandata učinili za Rome i kojom se tematikom najviše bavite?

– Od 2003. do danas najviše smo pozornosti dali obrazovanju, a to je ujedno usko povezano i sa stanovanjem. U prvom mandatu nismo mogli puno napraviti jer nismo ni sami znali značenje Vijeća, ali već u drugom mandatu bili smo iskusniji i znali što hoćemo. U drugom mandatu smo učinili dosta u rješavanju problema stanovanja.

Na koji način ste taj problem rješavali?

– Brojni Romi su podnijeli zahtijev na natječaju Grada Zagreba za socijalne stanove, a Vijeće je pripomoglo da dio njih dobije stanove, pretežno na lokaciji Jelkovac gdje ih ima dosta. Zahvalni smo Gradu Zagrebu na tomu. Uz rješavanje stambenih problema, usmjerili smo se na kulturu, prosvjetu, čuvanje jezika i naše tradicije. Dok smo se tijekom mojeg trećeg mandata najviše usmjerili na obrazovanje. Od 2003. kad je donesen Akcijski plan i program i sad najnovija strategija bili smo svjesni da se od toga neće ništa ostvariti ako se ne spusti na lokalnu razinu. Uspjeli smo s kolegama napraviti gradski akcijski plan koji smo podnijeli Odboru za nacionalne manjine Gradske skupštine Grada Zagreba koji je prihvaćen. Zacrtali smo da se doista moramo pobrinuti oko obrazovanja romske populacije jer bez obrazovanja nema zapošljavanja, a ni drugih stvari koje su povezane uz obrazovanje. Grad je imao veliko razumijevanje tako da su nam odobrili 50 stipendija za srednjoškolce i pet studenata. Prvu godinu smo počeli s četiri stipendije za srednjoškolce, a ove godine ih je 65 i pet studenata. Sretan sam zbog toga jer je to veliki napredak. Dali smo novi prijedlog da se iduće školske godine odobri najmanje 80 stipendija. Postavili smo kriterij da nijedan učenik ne smije uspjehom biti ispod prosjeka 3.0.

Imate li podatke koliko romske djece u Zagrebu ide u srednju školu?

– Zasad ih je prema podacima kojima raspolažemo 65, ali znamo da ih je oko 100.

Za koja zanimanja se opredjeljuju?

– Pretežno za deficitarna zanimanje gdje je pomanjkanje kadra kako bi lakše našli posao.

Mnoga romska djeca ne završe ni osnovnu školu. Kakva je edukacija roditelja o potrebi obrazovanja djece i njihove spremnosti za tržište rada?

– Najprije treba istaknuti da su romska djeca sposobna učiti, ali žive u uvjetima u kojima je to vrlo teško. Mnoge romske obitelji nemaju infrastrukturu; vodu, struju i sve ostalo. Dugo smo razmišljali kako ih motivirati i pozvali goste iz Makedonije jer su oni to davno riješili tako da smo to pokušali napraviti i u Zagrebu. Naime, romska djeca žele učiti, ali onog trenutka kad vide da ne mogu pratiti ostalu djecu prekidaju školovanje.

Kako su roditelji reagirali na stipendije? Je li bilo problema ako neko dijete nije dobilo stipendiju?

– Roditelji su bili presretni kad su čuli da će djeca dobiti stipendiju. Svi koji su ispunili uvjete dobili su stipendiju.

Je li romska populacija osvijestila što je uloga Vijeća? Morate se baviti socijalom i ostalim problemima što nije posao Vijeća. Hoće li se to promijeniti?

– Dugo vremena je trebalo romskoj populaciji da shvati što je Vijeće i koja mu je uloga. Dosta dugo je trebalo i institucijama da shvate da Vijeće nije isto što i udruga. Zna se zakonska procedura da petero članova može formirati udrugu i nema veze radi li ili ne radi. Vijeće je jedino legalno izabrano tijelo od naroda jer svake četiri godine imamo izbore i ljudi biraju tko će ih voditi. Nadam se i duboko sam uvjeren da ćemo dobiti mandat da postavimo čvrste temelje što se tiče obrazovanja, stanovanja i zapošljavanja.

Što se tiče zapošljavanja, što na lokalnoj što na državnoj razini, Hrvatski zavod za zapošljavanje sudjeluje na vašim tribinama i ima programe za zapošljavanje Roma. Kakvi su konkretno rezultati vezano za zapošljavanje i samozapošljavanje Roma? Izjašnjavaju li se Romi kao Romi i ima li napretka te žele li se zaposliti?

– Unazad nekoliko godina jedna od najvećih prepreka bila je upravo to izjašnjavanje. Po našim saznanjima ima triput više Roma u Zagrebu, ali se samo njih 1.975 deklariralo kao pripadnici romske nacionalne manjine. Jer je naglo kod njih proradila svijest da se moraju deklarirati kako bi ostvarili svoja prava. Koliko je u našoj moći pomažemo im oko ostvarivanja socijalnih prava i zapošljavanja. Jedan od najvećih problema su upravo statusna pitanja jer puno Roma koji su godinama u Zagrebu nema riješen status. Ako se ne riješi statusno pitanje i ne dobiju državljanstvo ne mogu ostvariti ni prava koja su zajamčena.

Pokazuju li mladi Romi interes da se uključe u Vijeće i pridonesu socijalizaciji Roma?

– Nekoliko godina unazad pripremamo mladi kadar koji će nas najvjerojatnije zamijeniti i nastaviti našim trasama u pomaganju romskoj populaciji. Osvijestili su se i čak su na našoj izbornoj listi i vjerujem da ćemo uskoro imati mnogo mlađi kadar u Vijeću.

Jesu li u Romi u Zagrebu u prednosti u odnosu na Rome u ostalim dijelovima Hrvatske?

– U svakom slučaju Romi u Zagrebu su u većoj prednosti u odnosu na ostale. Vijeća ima nekoliko županija: Primorsko-goranska, Istarska, Međimurska, Brodsko- posavska, i Sisačko-moslavačka, ali Vijeće u Zagrebu je u prednosti jer imamo podršku i razumijevanje gradonačelnika Milana Bandića i Grada Zagreba.

 Možete li izdvojiti buduće talente među zagrebačkom romskom djecom; ima li glazbenika, sportaša?

– Imamo studenta prava, studenta sestrinstva, gimnazijalku… Mladi romski naraštaj još nije na površini, ali Romima je glazba urođeni talent. Ono što treba da se talent razvije su uvjeti koje Romi još uvijek nemaju.