NE PROĐE GODINA DA U TURSKU NE ODEM

Foto izložba Pozdrav iz Turske autorice Spomenke Sarage otvorena je 29. lipnja u Kulturno-informativnom centru Hrvatsko-turske udruge prijateljstva u Zagrebu. Saraga nije profesionalna fotografkinja nego filmska producentica i naglasila je da se ne radi o fotografijama snimljenim za izložbu.

Otvarajući izložbu Goran Beus Rihembergh, predsjednik udruge, istaknuo je da uz turske umjetnike koje ta udruga predstavlja hrvatskoj javnosti, žele promovirati i hrvatske umjetnike koji promoviraju tursku kulturu i umjetnost.

-Večeras je sjajna prigoda jer predstavljamo fotografije naše prijateljice Spomenke Sarage, pasionirane putnice koja fotografira bez ambicije da fotografije nekome pokaže. Znajući da to radi, uspio sam je nagovoriti da odabere neke od fotografija koje je snimila na velikom broju putovanja u Tursku. Odabrali smo četrdesetak fotografija s njenih putovanja u Kapadokiju i Istanbul – rekao je Beus Rihembergh te pozvao prisutne da se učlane u Hrvatsko-tursku udrugu prijateljstva.

Publici se obratila i Saraga: – Svi koji me znaju, znaju da sam zaljubljena u fotografiju i da mi je Facebook galerija gdje objavljujem fotografije. Ali nikad ne bih imala hrabrosti napraviti izložbu, osim možda o Etiopiji jer sam tamo imala prekrasne ambijente. Drago mi je da je došlo do izložbe o Turskoj, jer sam u Tursku zaljubljena već dugi niz godina. Ne prođe godina da u Tursku ne odem, mislim da sam bila u Istanbulu pedesetak puta. Turska, gdje god okreneš kameru, ima nešto lijepo za pokazati – izjavila je Saraga. Izložbi je prisustvovao Mustafa Babur Hizlan, veleposlanik Turske u Hrvatskoj, Veljko Kajtazi, saborski zastupnik, i Bari Ahmedi, predstavnik turske nacionalne manjine Grada Zagreba.