NACIONALNE MANJINE ZAGREBA VESELO PROSLAVILE SVOJ DAN NA ZRINJEVCU

Koordinacija vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba danas je u Paviljonu Zrinjevac proslavila Dan nacionalnih manjina Grada Zagreba. Na proslavi se po šesti okupilo 19 nacionalnih manjina; albanska, austrijska, bošnjačka, crnogorska, češka, mađarska, makedonska, njemačka, romska, slovenska, srpska, bugarska, poljska, rusinska, ruska, slovačka, talijanska, ukrajinska, židovska koje su predstavile svoje tradicionalne običaje, nošnje, folklorno i glazbeno stvaralaštvo, nakladništvo te autohtona jela.

Osim pripadnika nacionalnih manjina, događaj je privukao i brojne Zagrepčane. Manjine su se silno potrudile da Zagrebu što bolje predoče svoju tradiciju; svi su štandovi bili puni raznih jela, bilo je i vina i piva, ali najviše radosti. U višesatnom kulturno-umjetničkom programu izmjenjivale su se folklorne skupne i zborovi, a održana je i revija narodnih nošnji.

Dušan Mišković, predsjednik Koordinacije Vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba, pozdravio je slavljenike i goste, te zahvalio Gradu Zagrebu i manjinama na zajedničkoj suradnji na ovom projektu. Aleksandar Tolnauer, predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Vlade RH, je čestitao Dan nacionalnih manjina i istaknuo da je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić učinio mnogo za nacionalne manjine te da od njega nema boljeg kandidata za gradonačelnika Zagreba.

U Bandićevoj pratnji bile su Vesna Kusin, njegova zamjenica, i Elizbeta Knorr, pomoćnica pročelnika Sektora za promicanje ljudskih prava, civilno društvo i nacionalne manjine, koju je gradonačelnik pohvalio kao samozatajnu osobu koja se već 17 godina bavi nacionalnim manjinama. Bandić je istaknuo da Europa može učiti iz primjera multikulturalnog i multietičnog Zagreba, zahvalio manjinama na partnerstvu i naglasio da će i dalje raditi za njihovu dobrobit.

Mnogi posjetitetlji prvi puta su kušali neka od jela nacionalnih manjina, a domaćini su strpljivo objašnjavali o kakvim se specijalitetima radi i zbog čega su baš tu vrstu hrane predstavili. Austrijanci su ponudili tradicionalni tirolski doručak koji je nezamisliv bez slanine, Ukrajnci zobene kekse, borš, rošen i još neka jela, Slovenci su ponosno dijelili orehnjaču i vino cviček, a Mađari fiš paprikaš i pogačice s čvarcima. Za ovu prigodu tajnik Vijeća mađarske nacionalne manjine Peter Sekereš je odjenuo kuharsko odijelo i prihvatio se kuhače. Sekerš je inače poznati manjinski kuhar koji predstavlja mađarsku manjinu na svim gastro događajima. Kod Čeha se točilo pivo kod Švejka, uz koje su dijelili kobasice i horki porki. Ljubitelji pite osladili su se na albanskom štandu pitom od sira, ali i slasticama, nezaobilaznom baklavom. Raskošan je bio štand Bošnjaka, moglo se birati između slanih i slatkih jela; bureka, pite, baklave, gurabije, lokuma, hurmašica…

I Makedonci su ponudili pitu, ajvar, pogače i gravče na tavče, a Talijani su se dičili svojom čuvenom tjesteninom i njokima sa sirom. Romi su goste počastili kavurmom, šinkirinki baklavom i sams pitom, a Poljaci kabasom, haringom i salatom od celera i ananasa. Židovska kuhinja predstavljena je ladino kockama, slatkom nabom i iharosetom, a Srbi su donijeli proju, gibanicu, uštipke, slatko… Bogata ponuda jela bila je i na štandu Bugara; sarmice u vinovoj lozi, musaka, revane… Slovaci su vrsni majstori u pripremi namaza od celera i svježeg sira, a častili su i ovčjim sirom korbači. I u Crnogoraca je bilo raznih delicija; bokeljske salate, friganaca, proje s koprivom i patišpanja, dok su Rusi donijeli omiljeni kavijar, piroške s mesom i crni kruh s haringom. Rusini su za ovu prigodu potegnuli po zelje u Vukovar da bi od njega pripravili kapušćansko tijesto sa zeljem, a imali su i još nekoliko specijaliteta…

I dok su neki odreda kušali specijalitete autohotne manjinske kuhinje, drugi su bili opčinjeni pjesmom i plesom, a treći razgledali izložbu fotografa Tonija Hnojčika nazvanu Izložba fotografija nacionalnih zajednica Grada Zagreba koju je dva dana ranije na Zrinjevcu otvorio gradonačelnik Bandić. Uz šetnicu parka Zrinjevac postavljeno je na 19 velikih osvjetljenih panoa 38 fotografija iz života i aktivnosti nacionalnih manjina Grada Zagreba. Toni Hnojčik je te fotografije snimio dok je bio urednik fotografije portala www.nacionalnemanjine.hr.

Među prisutnima na proslavi bili su Harun Omerbašić, predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba, i predsjednik Koordinacije vijeća i predstavnika bošnjačke nacionalne manjine Hrvatske, Zoltan Balaž Piri, predsjednik Vijeća mađarske nacionalne manjine Grada Zagreba, tajnik Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba, i predsjednik Koordinacije vijeća i predstavnika mađarske nacionalne manjine Hrvatske, Juraj Bahnik, predsjednik Vijeća češke nacionalne manjine Grada Zagreba, Šuip Ziberi, predsjednik Vijeća albanske nacionalne manjine Grada Zagreba, Tome Apostolovski, predsjednik Vijeća mađarske nacionalne manjine Grada Zagreba, Neđatin Kamberovski, zamjenik predsjednika Vijeća romske nacionalne manjine Grada Zagreba, Aleksandar Milošević, predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Zagreba, Darko Šonc, predsjednik slovenske nacionalne manjine Grada Zagreba, te Raško Ivanov, predstavnik bugarske nacionalne manjine Grada Zagreba, Oskar Arlant, predstavnik talijanske nacionalne manjine Grada Zagreba, Valentyna Lončarić, predstavnica poljske nacionalne manjine Grada Zagreba, Joakim Pavlović, zamjenik predstavnika rusinske nacionalne manjine Grada Zagreba, Zlatko Jevak, predstavnik slovačke nacionalne manjine Grada Zagreba, Bruno Beljak, predstavnik austrijske nacionalne manjine Grada Zagreba, Sanja Zoričić Tabaković, predstavnica židovske nacionalne manjine Grada Zagreba, Viktor Filima, predstavnik ukrajinske nacionalne manjine Grada Zagreba, i Galina Kovačević, predstavnica ruske nacionalne manjine Grada Zagreba. Nazočio je i Gzim Redžepi, zamjenik pročelnice Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zageba, Ljiljana Kašnar iz Ureda gradonačelnika Grada Zagreba, Bogdanka Srdić-Vulpe, članica Odbora za nacionalne manjine GSGZ, kao i predstavnici nacionalnih manjina Zagrebačke županije među kojima se isticao Imbro Berkeš, predsjednik Koordinacije vijeća i predstavnika Zagrebačke županije.

Velika posjećenost ovog događaja pokazuje da Zagrepčane iz godine u godinu sve više zanima kultura i tradicija manjina. Organizator ove manifestacije je Koordinacija vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba, a održana je pod pokroviteljstvom gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Zagreba.