NACIONALNE MANJINE IZLOŽILE PISANICE U MATERINOJ KUĆI

U Hrvatskoj kući Materina priča u Zagrebu 10. travnja je otvorena izložba uskrsnih pisanica i običaja u Hrvatskoj na kojoj sudjeluje i deset nacionalnih manjina; češka, mađarska, makedonska, poljska, rusinska, ruska, slovačka, slovenska, talijanska i ukrajinska. Svaka manjina ima zasebni stol na kojoj je prestavila pisanice i ostale uskršnje ukrase, te kruh i još neka jela. Uz nacionalne manjine, izložene su i hrvatske pisanice koje su radili narodni umjetnici, neke župe i časne sestre.

Izložbu je otvorio gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, a nazočne su pozdravili; Zoltan Balaž-Piri, tajnik Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba, predsjednik Vijaća mađarske nacionalne manjine Grada Zagreba, i predsjednik Koordinacije vijeća i predstavnika mađarske nacionalne manjine Hrvatske, te Mina Petra Petričec, predsjednica Hrvatske kuće Materina priča. Veliki broj posjetitelja nazočio je otvorenju izložbe na kojoj je o uskrsnim običajima i povijesti pisanica govorio profesor etnolog Josip Barlek, viši kustos Etnografskog muzeja u Zagrebu.
Otvorenje izložbe glazbom je popratila Wisla, mješoviti pjevački zbor poljskog KD „Nikola Kopernik“, koji je na poljskom otpjevao nekoliko uskršnjih pjesama.

Na izložbi su nazočili predsjednici vijeća i predstavnici nacionalnih manjina Grada Zagreba Juraj Bahnik, Valentyna Lončarić, Galina Kovačević, Oskar Arlant te ostali, a u pratnji gradonačelnika Bandića bila je Elizabeta Knorr, Sektora za promicanje ljudskih prava, civilno društvo i nacionalne manjine Grada Zagreba.
Organizatori izložbe su Hrvatska kuća Materina priča i Koordinacija vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba.

Izložba ostaje otvorena posjetiteljima svaki dan od 15 – 20 sati.