RASKOŠ BUGARSKOG USKRSNOG STOLA NA PRIREDBI U KULTURNOM CENTRU DUBRAVA

U subotu, 8. travnja u Kulturnom centru Dubrava u sklopu dvotjedne manifestacije Korizmom do Uskrsa održana je posebna priredba Ususret Uskrsu, tijekom koje je bilo predstavljeno jedanaest radionica, u kojim se obrađivali tradicijski i suvremeni načini izrade pisanica, uskrsnih ukrasa i cvjetnih kitica.

Sve prisutne, posebno stručne suradnike – voditelje radionica, pozdravile su Maja Marohnić, koordinatorica priredbe, i dr. sc. Lucija Franić Novak, viša stručna suradnica za programe hrvatske tradicijske kulture, uz predstavljanje sudionika koji su tijekom programa objasnili što izrađuju u radionici.

Poseban prostor sudjelovanja u radionicama i prezentaciji običaja, uz degustaciju posnih i uskrsnih jela dan je gostima: Zajednici Bugara, Ukrajinskoj zajednici i Poljskoj kulturnoj udruzi Mikolaj Kopernik.

Ukrajinska nacionalna manjina predstavila je i pokazala dio preduskrsnih običaja izrade kruha paske uz radionicu izrade cvjetne grane šutke koja se prema običaju blagoslivljala na Cvjetnu nedjelju, dok su PKU Mikolaj Kopernik imali sličnu radionicu izrade palmice – cvjetne grane od suhog cvijeća i trava.

Po prvi puta je izložen bogati stol bugarske nacionalne manjine grada Zagreba, potaknut zajedničkom suradnjom Veljka Tošev i etnologinje Franić Novak, koja svake godine potiče na obnavljanje i pokazivanje drugih prigodnih običaja: izradu bugarske lutke (kuklu) – kojima se prema tradiciji darivaju djeca na Cvjetnicu, nemrsna jela bogata i slatka, tradicijske poslastice prema bugarskim običajima. Tom prilikom ponuđeni su: uskrsni kruh kuzanak, banica od koprive, makovnjača i orehnjača po bugarskom receptu, kolač bugarska ruža, lutke od tijesta (kuklu) ponuđene u košari od tijesta i pisanice u bojama bugarske zastave.

Program je krenuo u veselom tonu igrom i plesom, posebno u trenutku kada se pojavio uskrsni zec, čijim prpošnim nastupom i darivanjem najmlađih su doprinijeli nesebičnim angažmanom pripadnici bugarske nacionalne manjine Grada Zagreba.

Na početku programa nastupila je vrtićka skupina iz DV Kolibri koja je izvela stari običaj posestrinstva zastupljen u tradicijskom običaju koji se odvijao na Uskrsni ponedjeljak u Međimurju.

U ostalim prigodnim radionicama svi zainteresirani mogli su naučiti tradicijske tehnike oslikavanja jaja voskom (Čučerje, dubrovačko primorje – penganje jaja, uz ukrašavanje slamom prema tradiciji bunjevačkih slamarki, te izradu pletene masline iz okolice Šibenika, uz hoby art radionice namijenjene najmlađima.

Atmosfera i edukacija ovakvih radionica posebno privlači u zadnje vrijeme djecu s roditeljima, ali i studente Katedre antropologije i etnologije, koji zajedno sa svojim profesorima prepoznaju vrijedne i rijetke prigodne radionice etnoloških običaja, kojima je izvorište hrvatska kulturna baština i bogata tradicija nacionalnih manjina grada Zagreba.