MATERINSKI JEZIK JE TEMELJ IDENTITETA

Učenici, pripadnici albanske, bosanske, češke, mađarske, makedonske, poljske, srpske i ukrajinske nacionalne manjine sa svojim su nastavnicama materinskog jezika 4. ožujka u Češkom narodnom domu u Zagrebu održali program “Pričaj mi na svom jeziku 2023.“ Sudjelovalo je 120 učenika iz četrnaest osnovnih škola i gimnazija iz Zagreba i Zagrebačke županije polaznika materinskog jezika po modelu B i C Ministarstva znanosti i obrazovanja RH, a programom je obilježen Međunarodni dan materinskog jezika. Nastavnici i polaznici manjinskih jezika već devetu godinu zaredom organiziraju ovaj program, a začetnica obilježavanja Međunarodnog dana materinskog jezika je Melita Orešković, nastavnica albanskog jezika i kulture u OŠ Eugena Kumičića u Velikoj Gorici i tajnica Vijeća albanske nacionalne manjine Grada Zagreba. Kao i svake godine dosad program je organiziran uz potporu Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba.

Predsjednik Koordinacije Juraj Bahnik u obraćanju prisutnima istaknuo je važnost učenja materinskog jezika, a učenici su recitiranjem pjesama iz nacionalnih književnosti i scenskim nastupima pokazali kako manjine njeguju svoj materinski jezik. U programu su nastupili i polaznici najstarije škole manjinskog jezika Češke dopunske škole koja djeluje u okviru Češke besede Zagreb i ove godine obilježava 100 godina postojanja. Ostale škole manjinskih jezika nisu niti približno toliko dugovječne, primjerice tek ove godine otvorena je škola makedonskoga jezika za učenike s područja Zagrebačke županije. Veliko zanimanje vladalo je za ovaj program, dvorana je bila ispunjena do posljednjega mjesta, a mnogi su dvosatnu predstavu pratili stojeći.

Među uzvanicima bili su predstavnici diplomatskog zbora u Zagrebu, izaslanica Grada Zagreba Ana Marija Filko i Milan Vukelić, načelnik Sektora za obrazovanje na jeziku i pismu nacionalnih manjina Ministarstva znanosti i obrazovanja.