MANJINE “OKUPIRALE” LIPOVLJANE

Trodnevnom manifestacijom “Lipovljanski susreti 2018” koja se održava od 24.-26. kolovoza, Lipovljani, mala općina na području Sisačko-moslavačke županije u kojoj živi 13 nacionalnih manjina koje čine 12,53 posto stanovništva, pokazala je kako se čuva tradicija i nacionalni indentitet manjina. Najbrojnija nacionalna manjina na području Lipovljana su Ukrajinci kojih je 4,28 posto, potom Slovaci 3,07 posto, te Česi, 2,55 posto, slijede Mađari, Talijani, Srbi i ostali koji čine zajedno 2,40 posto stanovništva prema popisu stanovništva Hrvatske iz 2011..

Tijekom Susreta organiziran je raznovrstan i zanimljiv program; od glazbenih i sportskih sadržaja, predstavljanja narodnih nošnji, tradicijskih zanata i manjinske kuhinje, u čemu su sudjelovale manjinske udruge, do biciklijade, međunarodnog natjecanja šumarskih radnika, prezentacije vatrogasnih postrojbi… Održan je i okrugli stol na temu Nacionalne manjine – migracije i sigurnost u demokratskim društvima, na kojem su sudjelovali Aleksandar Tolnauer, predsjednik Savjeta za nacionalna manjine RH, i doc. dr. sc. Antonija Petričušić s Pravnog fakulteta u Zagrebu.

Manifestaciju “Lipovljanski susreti 2018.” otvorio je 25. kolovoza Ivo Žinić, izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar- Kitarović, i župan Sisačko-moslavačke županije, a tim povodom prisutnima su se obratili Nikola Horvat, načelnik općine Lipovljani, veleposlanik Kanade u Hrvatskoj Daniel Maksymiuk, koji je govoreći na hrvatskom jeziku naglasio sličnost po multietičnosti između Lipovljana i Kanade u kojoj žive pripadnici 92 nacije. Prisutnima se obratio i Aleksandar Tolanuer, predsjednik Savjeta za naionalne manjine RH, te Olivera Majić, izaslanica gradonačelnika Zagreba Milana Bandića. Nakon službenog otvorenja, pozrnicom su vladali; KUD “Lipa” iz Lipovljana, Slovačko kulturno umjetničko društvo “Franjo Strapač” iz Markovca, Društvo perojskih Crnogoraca, Češko kulturno umjetničko društvo “Srdečko” iz Bjelovara, romski KUD Tradicija i udruga Roma “Crni biseri” iz Siska, talijanski folklorni anasambl “Armando Capolicchio” iz Galižane, Mađarsko kulturno umjetničko društvo “Petefi Sandor” iz Dalj Planine, rusinski KUD “Joakim Hardi” iz Petrovaca, te srpski KUD “Prosvjeta” pododbor iz Vojnića. Kad su utihnuli zvuci folklora, brojnu publiku zabavljali su estradna zvijezda Mladen Grdović, koji je održao koncert, te glazbena skupina Profeel.

Ovo su deveti “Lipovljanski susreti”, iako je manifestacija utemeljena davne 1973. godine i održavala se sve do početka Domovinskog rata, a obnovljena je tek 2009.. U posljednje četiri godine “Lipovljanski susreti” imaju zemlju partnera, ove godine je to Kanada, a prethodne tri bile su; Slovačka, Češka i Ukrajina.

Ovogodišnji Susreti traju pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar – Kitarović, uz potporu gradonačelnika Zagreba Milana Bandića, Sisačko-moslavačke županije, Savjeta za nacionalne manjine RH, Turističke zajednice Sisačko -moslavačke županije, a suorganizator Susreta je Matica slovačka Lipovljani. Prisutnost nekoliko tisuća ljudi na “Lipovljanskim susretima” pokazala je da ta manifestacija nije samo zabava i prezentacija manjina, nego događaj od iznimne važnosti za cijeli taj kraj u kojem većinski narod podržava manjine u čuvanju njihova identiteta i tradicije.