IZLOŽBA FOTOGRAFIJA O PROSLAVI ĐURĐEVDANA

Izložba „Sa o Roma – 50 godina romskog Đurđevdana u Skopju“, dio projekta Đurđevdan/Erdelezi Roma iz Šuto Orizarija i Čaira u Makedoniji, autorice dr. sc. Elsie Ivanchich Dunin, američke etnokoreologinje hrvatskog podrijetla, otvorena je večeras u Etnografskom muzeju u Zagrebu. Izloženo je 30 fotografija o običajima vezanim uz proslavu Đurđevdana koje je autorica snimala u periodu od 1967. do 2017.. Nakon što su se publici obratili; Goranka Horjan, ravnateljica Etnografskog muzeja, Branislav Petrovski, predsjednik udruge Romano Ilo Skopje, Elsie Ivanchich Dunin, dr. sc. Ana Lederer, izaslanica gradonačelnika Zagreba, pročelnica Gradskog ureda za kulturu, i Nazif Djaferi, ministar i savjetnik u ulozi veleposlanika Makedonije, prisutni su pogledali fotografije, a potom i dokumentarni film o pripremama Roma za slavlje Đurđevdana.

Najveći romski blagdan Đurđevdan/Erdelezi, kojim Romima počinje proljeće, slavi se od 2. do 9. svibnja, a počinje dovođenjem janjaca u svaku romsku obitelj koji će biti obredno žrtvovani. Taj događaj prati cjelodnevna glazba koja je u prošlosti dopirala sa zurli i tapanima, a plesalo se kolo khelibe. Danas Romi slušaju glazbu s radija, ali i dalje zajedno plešu i svi sudjeluju u slavlju. Dana 5. svibnja plesalo se na mjestu zvanom Šutalo Pani (Kisela Voda), a 7. i 8. svibnja na javnim prostorima skopskih romskih zajednica Topaana i Šuto Orizari, dok je 9. svibnja, kad je vrhunac, proslava bila na brežuljku Topaane. Ivanchich Dunin pratila je pet desetljeća promjene vezane uz proslavu Đurđevdana fotografijom i filmom. Ovakva izložba održana je 2011. u Makedoniji, a UNESCO je 2017. proglasio proslavu Đurđevdana zaštićenim kulturnim dobrom.

Koncepciju izložbe pripremili su Elsie Ivanchich Dunin i Daniel Petrovski, koji je režirao film, a kustosica je Danijela Križanec-Beganović. Izložbi su prisustvovali; Tanja Horvat iz Ureda za međugradsku i međunarodnu suradnju i promicanje ljudskih prava, Službe za nacionalne manjine, Ilija Curev, programski direktor Muzeja Makedonije, i predstavanici turskog Veleposlanstva u Zagrebu, Ana Dalipovska, predsjednica Centra za provedbu integradije Roma u RH i EU, predstavnici romske zajednice Zagreba i ostali građani. Izložbu, koja ostaje otvorena do 3. rujna 2018., financijski je podržalo Ministarstvo kulture Republike Makedonije, a organizirali su je udruga Romano Ilo Skopje i Etnografski muzej Zagreb, dok je suorganizator udruga “Romski san” iz Zagreba.