MANJINE GLAZBOM PROSLAVILE DAN KOORDINACIJE

Dan Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba obilježen je svečanim programom u Maloj dvorani KD Vatroslava Lisinski u Zagrebu. U programu, koji je najvećim dijelom bio koncert, sudjelovali su pripadnici manjina koji su izvodili nacionalnu glazbu.

Ovo je tradicionalna manifestacija Koordinacije, koju čine vijeća i predstavnici 18 nacionalnih zajednica Grada Zagreba, a koja je za svoj Dan uzela 10. prosinca, koji je ujedno i Mađunarodni dan ljudskih prava. Najprije se prisutnima obratio Dušan Mišković, predsjednik Koordinacije, koji je govorio a aktivnostima tijekom ove godine, a potom i Aleksandar Tolnauer, predsjednik Savjeta za nacionalne manjine vlade RH, te gradonačelnik Zagreba Milan Bandić koji je izjavio da multikulturalnost, multietičnost i multikonfesionalnost Zagreba jamči mir, sigurnost i otvorenost.

U glazbenom dijelu programa sudjelovali su mještoviti pjevački zbor «Montenegro» Društva Crnogoraca i prijatelja Crne Gore «Montenegro» Zagreb koji su pjevali nekoliko pjesama, duo «SLO» predstavljao je slovensku nacionalnu manjinu; Ana Šoštar, klavir, i Matić Zakonjšek, tenor, izveli su a caplea dvije pjesme, mješoviti zbor Srpskog kulturnog društva «Prosvjeta» predstavio se izvedbom dviju pjesama, a zbor «Momi biserni» MKD «Ohridski biser» predstavljao je makedonsku nacionalnu manjinu dok su Iva Santi i Antonio Franić, učenici I. gimazije Zagreb, koji polaze nastavu makedonskog jezika i kulture po modelu C izveli pjesmu «Eleno kerko». Češku nacionalu manjinu predstavila je dječja plesna skupina «Zahrebske sluničko» pod umjetničkim vodstvom Martine Marinković Plehati, a mješoviti pjevački zbor «Bosana» bošnjačke nacionalne manjine pjevao je sevdalinke, dok je Daniel Detoni, pijanist, predstavljao mađarsku nacionalnu manjinu i svirao burleske Bele Bartoka. Starogradske albanske pjesme interpretirala je mezzosopranistica Bernardina Mjeda koju je na klaviru pratila prof. Andreja Đelić Židovska glazbena skupina Jewsers izvela je tri kompozicije: Shlom aleichem, Durme, Durme i Maos tzur, dok je vokalna skupina «Visla», koja djeluje u udrugi «Nikolaj Kopernik» u Zagrebu, predstavljala poljsku nacionalnu manjinu. Izvela je Cyt, cyt i To i hola uz klavirsku pratnju prof. Ambrozije Puškarić. Bugarsku nacionalnu manjinu predstavljali su Stefan Kokoškov, tenor, i Bijanka Ivas, mezzospran.

Na proslavi Dana Koordinacije nazočili su svi predsjednici vijeća i predstavnici nacionalnih manjina Grada Zagreba te njihovi uzvanici; saborska zastupnica Ermina Lekaj Prljaskaj, Renata Paškalj, veleposlanica BiH u Hrvatskoj, Hristina Bidzheranova, privremena zamjenica veleposlanice Bugarske, Milovan Lucić, savjetnik u Veleposlanstvu Crne Gore u Hrvatskoj, Miroslav Kolatek, zamjenik veleposlanika Češke, Jozsef Magyar, veleposlanik Mađarske u Hrvatskoj, Mira Nikolić, veleposlanica Srbije u Hrvatskoj, Luciano Moše Prelević, glavni rabin Židovske općine Zagreb, Imbro Berkeš, predsjednik Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Zagrebačke županije, Elizabeta Knorr, pomoćnica pročelnika Sektora za promicanje ljudskih prava, civilno društvo i nacionalne manjine Grada Zagreba, Katarina Milković, pomoćnica pročelnika Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport, te Ševko Omerbašić, predsjednik Odbora za nacionalne manjine Gradske skupštine GZ.

Program je vodila Karmela Vukov Colić, a sudionici proslave razgledali su u predvorju Male dvorane i izložbu fotografija aktivnosti manjinskih zajednica Grada Zagreba koje je snimio poznati i višestruko nagrađivani hrvatski fotograf Toni Hnojčik.