MANJINCI ZAGREBAČKE ŽUPANIJE POSJETILI MAĐARSKU

Članovi Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Zagrebačke županije bili su u trodnevnom posjetu mađarskim gradovima Pečuhu, Sigetu i Kapošvaru gdje su se sastali s predstavnicima manjina koje žive u Mađarskoj i s njima razmijenili iskustva. Posjet je počeo u Nacionalnom savjetu Gradske skupštine Pečuha koji objedinjuje rad nacionalnih manjina čiji pripadnici žive u tom gradu gdje su najbrojniji Nijemci, Hrvati i Romi. Ima i Ukrajinaca te ostalih manjina, koje ovisno o broju pripadnika imaju svoje manjinske samouprave čiji je rad objedinjen putem Nacionalnog vijeća.

Koordinaciju je vodio predsjednik Salih Huremović, a simultani prevoditelj na mađarski jezik bio je Peter Sekereš, predstavnik mađarske nacionalne manjine Zagrebačke županije. Goste je dočekao Aut Ištvan iz Nacionalnog vijeća koji je organizirao posjet gradskoj vijećnici gdje su bili nazočni predstavnici nacionalnih manjina iz Pečuha. Na sastanku, kojem su prisustvovali Neven Marčić, konzul savjetnik iz Generalnog konzulata RH u Mađarskoj u Pečuhu, i dogradonačelnik Pečuha Zag Gabor, predstavnici hrvatskih i mađarskih nacionalnih manjina govorili su o izbornom zakonu, položaju manjina i financiranju njihovih programa. Gradske vlasti u Mađarskoj ne mogu donijeti odluku niti o jednoj temi koja se veže za manjine bez suglasnosti s manjinskom samoupravom.

Huremović je govorio o pravima nacionalnih manjina u Hrvatskoj i u Zagrebačkoj županiji gdje žive pripadnici 21 nacionalne manjine, ali samo ih deset ima svoja vijeća ili predstavnike. -Koordinacija vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Zagrebačke županije ima program u koji je uključen i posjet matičnim državama. Svake godine imamo drugu destinaciju i drugu državu, ovoga puta to je Mađarska. Na području Hrvatske posjećujemo druge županije i razmjenjujemo iskustava s manjinama. U zadnjih pet godina Koordinacija je postigla jako dobre rezultate; objavili smo knjigu o nacionalnim manjinama Zagrebačke županije, imamo razne tribine, okrugle stolove, obilježavamo značajne datume vezane za ljudska prava – rekao je Huremović.

Iz Pečuha su se članovi Koordinacije uputili u Siget gdje su posjetili spomenik Nikoli Šubiću Zrinskom i sultanu Sulejmanu na mjestu na kojem se odigrala bitka kod Sigeta i gdje je Zrinski poginuo, a potom u Kapošvar. U Kapošvaru su ih ugostili Laslo Karas, potpredsjednik Hrvatske manjinske samouprave Kapošvara, i Fodor Tamaš, predsjednik Mađarsko-hrvatskog društva prijateljstva.

O povijesti Hrvata u Kapošvaru govorio je Karas. Hrvati tamo žive već oko tri stoljeća, ali ih sve manje govori hrvatski jezik. -Imamo jake veze s Mađarima iz Zagreba i sudjelujemo zajednički u programima. Svake godine vodim učenike u Zagreb, (Karas je bio zagrebački student i ravnatelj je srednje Škole u Kapošvaru), a ove godine već smo drugi put bili na Danu nacionalnih manjina u Zagrebu – rekao je Karas.

Nakon susreta s pripadnicima nacionalnih manjina u Mađarskoj, članovi Koordinacije posjetili su Somogyvar spomen mjesto gdje je pokopan sveti Ladislav, osnivač Zagrebačke biskupiju, a boravak u Mađarskoj završili su izletom na Balaton.