Dašak albanske kulture u Karlovac donio ansambl iz Tetova, a trpezu tradicionalnih albanskih jela pripremile majke, supruge i sestre karlovačkih Albanaca

Dan albanske kulture održan je u Gradskom kazalištu Zorin dom u organizaciji Zajednice Albanaca Karlovačke županije te uz potporu Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske i Unije Albanaca u Hrvatskoj i Karlovca.

Prijašnjih godina u umjetničkom programu uglavnom su nastupili ansambli s Kosova, a ove godine po prvi put je u programu nastupilo Kulturno-umjetničko društvo „Xheladin Zeqiri“ iz Tetova (Sjeverna Makedonija) te solo izvođači narodnih pjesama s Kosova. Tom prigodom su se posjetitelji upoznali s albanskom glazbom, narodnim običajima, ali i  gastronomskim specijalitetima. Bogatu trpezu tradicionalnih albanskih jela pripremile su majke, supruge i sestre karlovačkih Albanaca s Kosova.

Dani albanske kulture u Karlovcu održavaju se već devetu godinu. Uz ovu manifestaciju, albanska zajednica redovito organizira različite aktivnosti kako bi se među mlađim naraštajima održala tradicija i stari običaji.

Zajednica Albanaca u Karlovačkoj županiji broji oko 300 članova, a na Gazi imaju  svoj kulturni centar gdje se redovito se okupljaju, djeluje i amatersko društvo mladih. Imaju i albansku školu za djecu u kojoj se svake subote za dvadesetak djece održava nastava na albanskom jeziku.

Nazočne su pozdravili predsjednik Unije Albanaca u Republici Hrvatskoj Esad Collaku, predsjednik Zajednice Albanaca Karlovačke županije Besir Ziberi, predsjednik Gradskog vijeća Karlovca Marin Svetić te veleposlanici Albanije, Kosova i Sjeverne Makedonije.