“MAKEDONSKI GLAS” BROJ 107

Novi broj „Makedonskog glasa“, glasila Zajednice Makedonaca u RH, nudi niz zanimljivih i profesionalno obrađenih tema o aktivnostima makedonske nacionalne manjine u Hrvatskoj, ali i političkoj situaciji u Makedoniji, te prirodnim ljepotama Makedonije.

Na naslovnici se ističe čestitka povodom Ilindena, velikog makedonskog nacionalnog blagdana. Makedonci tradicionalno i ponosno slave Ilinden, pravoslavni blagdan svetog Ilije, kada je 2. kolovoza 1903. počeo makedonski ustanak protiv Turske. To je jedan od najznačajnijih događaja u povijesti Makedonije tijekom kojeg je stvorena Kruševska Republika, prva republika na Balkanu, koja je nažalost, opstala samo deset dana.

U ”Makedonskom glasu” je objavljen i intervju s Toninom Piculom, hrvatskim europarlamentarcem, te reportaže s proslava makedonskih blagdana u makedonskim zajednicama po Hrvatskoj. Između ostalog; Dani makedonske kulture u Istri, te Dani makedonske pravoslavne crkvene općine u Rijeci “Sv. car Konstantin i carica Elena”.

Jedan od zanimljivijih tekstova je i onaj o kanonizaciji Svetog episkopa Veličkog Gavrila Svetogorca. Ima tema i za ljubitelje poezije, kao i za sladokusce koje zanima makedonska tradicionalna kuhinja, te obožavatelje prirode. Ovog puta mogu se diviti ljepoti Ovče polja ovjekovječenoj fotografijama i tekstom.