HRVATSKI BOŠNJACI ODALI POČAST ŽRTVAMA SREBRENICE

Sedamnaestu kolektivnu dženazu, 22 godine nakon genocida počinjenog u srpnju 1995., klanjalo je nekoliko tisuća nazočnih iz cijelog svijeta, među kojima su bili i Bošnjaci iz Hrvatske.

Karavana SABAH-a i braniteljskih udruga sastavljena od hrvatskih Bošnjakinja i Bošnjaka s prijateljima iz Pule, Raše, Labina, Kršana, Potpićna, Rijeke, Viškova, Siska i Zagreba sudjelovala je na obilježavanju 22. godišnjice genocida u Srebrenici. S njima bila je i saborska zastupnica Ermina Lekaj Prljaskaj, koja je u Srebrenici boravila kao izaslanica predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića. Dan kasnije, 12. srpnja 2017. sudionici karavane posjetili su šehidsko mezarje Kovači i mezar Alije Izetbegovića, prvog predsjednika Predsjedništva BiH. Na polaganju vijenaca i cvijeća bili su Bakir Izetbegović, predsjedavajući Predsjedništva BiH, saborska zastupnica Ermina Lekaj Prljaskaj, tajnik Udruge Bošnjaka branitelja Domovinskog rata Hrvatske Ishak Hodžić, te pročelnica Gradskog ureda Grada Zagreba za branitelje Vesna Helfrih i njena zamjenica Vlasta Ivčević.

Ermina Lekaj Prljaskaj, zastupnica u Hrvatskom saboru albanske, bošnjačke, crnogorske, makedonske i slovenske nacionalne manjine je izjavila:

– Bošnjaci su dali veliki doprinos u Domovinskom ratu u Hrvatskoj i to se kod nas jako cijeni, a naročito to cijeni Grad Zagreb i njegov gradonačelnik Milan Bandić koji ima jako dobru suradnju s Bošnjacima i drugim manjinama.

Ishak Hodžić, glavni tajnik Udruge Bošnjaka branitelja Domovinskog rata Hrvatske SABAH, je izjavio:

– U Srebrenicu i u Sarajevo dolazimo već 15 godina da odamo poštovanje i počast nevinim srebreničkim žrtvama, šehidima mezarja Kovači i prvom predsjedniku Predsjedništva BiH Aliji Izetbegoviću. Naša braniteljska Udruga blisko surađuje s braniteljima u BiH. S nama već godinama dolaze saborski zastupnici, pročelnici, gradonačelnik Milan Bandić, predsjednica Republike i ranije predsjednik, te ostali dužnosnici RH. Koliko se cijeni doprinos Bošnjaka branitelja u Domovinskom ratu zorno svjedoči spomenik u Zagrebu. Podsjećam da su se branitelji borili i dali velik doprinos ne samo za Hrvatsku nego i za BiH.

Podsjetimo da je Srebrenica bila proglašena zaštićenom zonom UN i da su snage Republike Srpske uz podršku Srbije, a pod zapovjedništvom Ratka Mladića, zauzele Srebrenicu. U srpanjskim danima 1995. više od 8.000 muškaraca i dječaka bosanskih Muslimana sustavno su masakrirani i pokopani u masovne grobnice. Tisuće žena, djece i starijih osoba, prisilno su deportirani, a silovan je veliki broj žena.

Pokopom od 11. srpnja 2017. broj žrtava porastao je na 6.575, a traga se za još oko dvije tisuće ubijenih. Najmlađa dosad pokopana žrtva je tek rođena beba, kojoj su roditelji htjeli dati ime Fatima. Genocid u Srebrenici je bio najveći zločin na europskom tlu nakon Drugog svjetskog rata.