MAKEDONCI PROSLAVILI SVOJ NAJSVETIJI BLAGDAN ILINDEN

Iz svih krajeva Hrvatske, i okolnih država, pristigli su Makedonci 28. srpnja u Park šumu Golubinjak, pokraj Lokvi u Gorskom kotaru, na proslavu najvećeg makedonskog nacionalnog blagdana Ilindena. Na vjerski blagdan Ilinden, 2. kolovoza 1903., makedonski narod digao je ustanak protiv turske vlasti i objavljen je Kruševski manifest kojim je pozvan narod Makedonije, bez obzira na vjeroispovijest i nacionalnost, da se priključi borbi protiv turskog terora i vlasti. Dan poslije, 3. kolovoza 1903. proglašena je Kruševska republika koju je 10 dana hrabro branilo 1.200 Makedonaca od napada 20.000 turskih vojnika. Otpor je kratko trajao, 13. kolovoza 1903. poginuli su i posljednji branitelji Kruševske republike, ali je ostala želja za slobodom sanjana stoljećima. Nakon pada Kruševske republike uslijedio je strašni teror turske vojske nad Makedoncima u kojem su splaili više od 12 tisuća kuća, a ubili više od osam tisuća muškaraca, žena i djece.

Makedonci otad obilježavaju Ilinden kao najsvetiji blagdan u svojoj povijesti, a to čine i izvan matične domovine. Tako već godinama Makedonci koji žive u Hrvatskoj, a prema popisu iz 2011. ih je 4.138, Ilinden proslavljaju u Park šumi Golubinjak gdje ih se ovoga puta okupilo nekoliko stotina. Sunarodnjake je pozdravio Ilija Hristodulov, predsjednik Zajednica Makedonaca u Republici Hrvatskoj.

– Neka živi naša domovina Makedonija, neka živi i naša domovina Hrvatska – izjavio je Hristodulov.

Kostadinka Velkovska, glumica i pjevačica, izaslanica gradonačelnika Zagreba Milana Bandića, prenijela je sunarodnjacima i prisutnim Hrvatima srdačne Bandićeve pozdrave i čestitke.

– Čestitam vam blagdan Ilinden i u svoje ime. Važno je da zajedno radimo na boljoj budućnosti – rekla je Velkovska, najpoznatija hrvatska Makedonka. Na kraju je veleposlanik Makedonije u Hrvatskoj Machej Andzhej Kachorovski pozdravio Makedonce i čestitao najsvetiji nacionalni praznik. Rekao je da uskoro završava njegov mandat i zahvalio na druženju i lijepim uspomenama koje će imati na diplomatski boravak u Hrvatskoj. Hristodulov je također zahvalio veleposlaniku na svemu što je napravio za Makedonce u Hrvatskoj, a potom su govornici pozornicu prepustili glazbenoj skupini Balkanika bend iz Kranja, Slovenija, koji svake godine svira na proslavi Ilindena. Glazba je nakratko utihnula samo tijekom zajedničkog ručka, na jelovniku je bio već tradicionalno grah, a potom su Golubinjakom odjekivale najljepše makedonske pjesme. Opušteni i veseli Makedonci plesali su do večernjih sati.

Proslavu Ilindena organizirali su Zajednica Makedonaca u Republici Hrvatskoj, predsjednik Ilija Hristodulov, MKD “Ilinden” Rijeka, potpredsjednice Ivona Dunoski Mitev i Vanđa Kalić, a program je realiziran uz potporu Vijeća MNM Grada Rijeke, predsjednica Vanđa Kalić, Vijeća MKNM Primorsko-goranske županije, predsjednica Ivona Dunoski Mitev, i MPCO “Sv. Car Konstantin i carica Elena” Rijeka, predsjednik Blaže Božinovski. Visoki pokrovitelji bili su predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović, Savjet za nacionalne manjine RH, Primorsko-goranska županija, Grad Rijeka i Općina Lokve.