MAKEDONCI ČUVAJU NACIONALNI IDENTITET I SLAVLJENJEM SVOJE NADALEKO POZNATE KUHINJE

Brojni zagrebački Makedonci sudjelovali su na Makedonskoj večeri, održanoj 27. siječnja u hotelu I u Zagrebu, koja je organizirana kao dio kulturne manifestacije u okviru Dana makedonske kulture. Organiziralo ju je Makedonsko kulturno društvo “Ohridski biser” Zagreb, a pokrovitelj je bio Savjet za nacionalne manjine RH.

Makedonska večer bila je prezentacija makedonske kulinarske tradicije, makedonske kuhinje koja je po kvaliteti i raznovrsnosti nadaleko poznata. Na jelovniku su bila poznata makedonska jela; punjena parika sa sirom, pohane tikvice, raznovrsni umaci, teleće pečenje, punjena pljeskavica, gravče na tavče, razno povrće, salate i kolači.

Budući da Makedonci rado pjevaju i plešu, u goste su pozvali glazbenu skupinu Balkanika bend, iz Kranja u Sloveniji, koja je pjevala poznate makedonske pjesme te zvucima rodnog kraja razgalila srca Makedonaca i priredila nezaboravni zabavni ugođaj.

Domaćin večeri bio je Goran Korov, predsjednik “Ohridskog bisera”, a među uzvanicima bili su Branko Sočanec iz Savjeta za nacionalne manjine RH, Elizabeta Knorr, pomoćnica pročelnika Savjeta za promicanje ljudskih prava, civilno društvo i nacionalne manjine Grada Zagreba, Tome Apostoloski, predsjednik Vijeća makedonske nacionalne manjine Grada Zagreba, Lena Đapić, predstavnica makedonske nacionalne manjine Zagrebačke županije, Kostadinka Velkovska, glumica i pjevačica, Judita Rey Hudeček, predsjednica Hrvatsko makedonskog društva, i Mirjana Majić, predsjednica makedonskog kulturnog društva “Biljana” iz Zadra.