MAJKA TERESA – JEDNA OD NAJVAŽNIJIH POVIJESNIH LIČNOSTI JUGOISTOČNE EUROPE

Društvo albanskih umjetnika Hrvatske-Dea, u suradnji s Institutom Mediteran i Katedralom Uznesenja Marijina u Puli, 21. listopada 2016., je organiziralo cjelodnevni program posvećen svetoj Majci Terezi. Program je započeo Svetom Misom u katedrali koju je predvodio mons. Ivan Milovan i posvećenjem kipa Majke Tereze.

Nakon Svete Mise održan je prigodni koncert akademskog mješovitog zbora Muzičke akademije u Puli pod ravnanjem doc. art. Domenika Briškoga.

U poslijepodnevnim satima u prepunoj dvorani Doma hrvatskih branitelja održana je tribina posvećena Majci Terezi. Patrik Andreja, predsjednik Društva albanskih umjetnika Hrvatske -Istarske županije, otvorio je svečanu tribinu na kojoj je predstavljen dokumentarni film o svetoj Majci Terezi. Profesor Filip Zoričić je govorio o temi „Majka Teresa na našim prostorima“, a don Rikard Lekaj na temu „Duhovna poruka Majke Terese“.

Tribini su nazočili predstavnici gradskih i državnih institucija, vjerskih zajednica, predstavnici nacionalnih manjina, predstavnici svih albanskih udruga u RH, te Ljiljana Koci, predsjednica Društva albanskih umjetnika Hrvatske – Dea.

Nakon cjelodnevnih aktivnosti u prostorijama Zajednice Albanaca Istarske županije uz pomoć Vijeća Albanaca Grada Pule, organiziran je prigodni domjenak na kojem su služena tradicionalna albanska jela. Druženje je završilo u kasnim večernjim satima u duhu zajedništva kojemu je Majka Tereza posvetila cijeli život.