MAĐARSKI ORKESTAR SEBŐ NASTUPIO U HAZU

Koncert „Palača zvijezda” mađarskog orkestra Sebő održan je 20. svibnja 2016. u atriju Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, HAZU, u Zagrebu povodom 450. obljetnice Sigetske bitke. Radi se o najboljem mađarskom orkestru koji se bavi ranom povijesnom i izvornom narodnom glazbom iz sredine 16. stoljeća, a kojega je osnovao Ferenc Sebő profesor Glazbene akademije Ferenca Liszta u Budimpešti. Članovi ansambla su: László Perger, gitara i tamburica, Iván Barbich, turski klarinet, panova frula i tamburica, Réka Soós, vokal i violina, Sára Tímár, vokal i udaraljke, te Ferenc Sebő, vokal, gitara i ručne orguljice.

Akademik Zvonko Kusić, predsjednik HAZU, rekao je da je Sigetska bitka, koja je bila 7. rujna 1566., jedan od najznačajnijih događaja u europskoj povijesti.

-Prije 450 godina Nikola Šubić Zrinski zaustavio je moćnu osmansku vojsku i to je bio prijelomni trenutak za zapadnu kulturu i civilizaciju koji je promijenio tijek povijesti za nekoliko sljedećih stoljeća. Nikola Šubić Zrinski pretvorio se u jedan od najvećih mitova i simbola hrvatskog naroda. On simbolizira junaštvo, požrtvovanje, sve najplemenitije oznake jedne nacije, a istodobno ga štuju i Mađari i on je poveznica Hrvata i Mađara koji su bili u suživotu 800 godina – rekao je akademik Kusić, koji je i predsjednik Povjerenstva za obilježavanje 450. obljetnice Sigetske bitke.

Publici se obratio i Jozsef Magyar, veleposlanik Mađarske u RH.

-Velika je čast što se koncert uglednog mađarskog ansambla održava u HAZU koja se nalazi na Trgu Nikole Šubića Zrinskog. To je snažna poruka o povezanosti Hrvata i Mađara koje spaja upravo Nikola Šubić Zrinski i cijela obitelj Zrinski kao dokaz suživota dvaju naroda – rekao je Magyar.

Organizatori koncerta su bili HAZU i Veleposlanstvo Mađarske u RH.