BOŠNJACI OSNOVALI KOORDINACIJU NA DRŽAVNOJ RAZINI

Sporazum o osnivanju Koordinacije vijeća i predstavnika bošnjačke nacionalne manjine Hrvatske su potpisali predsjednici županijskih vijeća bošnjačke manjine i predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba 21. svibnja 2016. u Zagrebu. Za predsjednika Koordinacije je izabran Harun Omerbašić, predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba.

-Osnivanje Koordinacije olakšat će razmjenjivanje programa i ideja te unaprjeđenje naših aktivnosti na razini cijele Hrvatske – izjavio je Omerbašić.

Harun Omerbašić je pripadnik mlade generacije Bošnjaka, sin je Ševke Omerbašića, bivšeg muftije Islamske zajdnice Hrvatske i Slovenije, rođen u Zagrebu gdje je diplomirao ekonomiju, a zaposlen je na mjestu posebnog savjetnika gradonačelnika Milana Bandića. Omerbašić je od prošle godine predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba, a njegovi ciljevi su; bolje povezivanju svih Bošnjaka u Hrvatskoj, realizacija nastavnog programa učenja bosanskog jezika, književnosti, povijesti i zemljopisa za učenike bošnjačke nacionalnosti u osnovnim i srednjim školama, te da još veliki broj onih koji se u Hrvatskoj izjašnjavaju kao Muslimani prihvati Bošnjak kao nacionalnu odrednicu.

Izabrani su i zamjenik predsjednika, dva potpredsjednika te tajnik Koordinacije. Omberbašićev zamjenik je Kadro Kulašin, predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

– Koordinacija je vrlo važna jer možemo jedinstveno djelovati. Imamo 12 članova, a to je 12 različitih ideja koje mogu pridonijeti boljem radu – rekao je Kulašin.

Jedina žena u Koordinaciji je Sanela Kantarević, predsjednica Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Zagrebačake županije koja je izabrana za potpredsjednicu Koordinacije.

-Zalagat ću se za žene i mlade, te za to da se što više njih uključi u rad naše zajednice – izjavila je Kantarević.

Drugi potpredsjednik je Orhan Zubčević, predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Dubrovačko-neretvanske županije, a tajnik je Ekrem Bećirević, član Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba.

Nakon potpisivanja Sporazuma održana je konstituirajuća sjednica Koordinacije.