MAĐARI NE ZABORAVLJAJU SVOJU PROŠLOST

Emotivnom predstavom „Nisi sam, s tobom pate milijuni”, održanom 21. listopada 2017. u MKD „Ady Endre” u Zagrebu, izvođači su podsjetili na revoluciju u Mađarskoj i borbu za slobodu 1956.. Program, koji je organiziran povodom 61. obljetnice mađarske revolucije, izveli su članovi kazališne i glazbene sekcije, te Mješoviti zbor MKD-a Ady Endre.

Recitirali su pjesme mađarskih pjesnika 19. i 20. stoljeća, s posebnim naglskom na stihove pjesnika koji su u vrijeme revolucije bili aktivni te zbog domoljublja i političkog angažmana završili u zatvoru. Zbor MKD „Ady Endre” na početku programa je izveo hrvatsku i mađarsku himnu, a poslije recitala „Nisi sam, s tobom pate milijuni”, pjevao je stare mađarske gradske pjesme te time uljepšao druženje Mađara Zagreba i Zagrebačke županije koji su u velikom broju pratili predstavu. Mađari su tako još jednom dokazali da im je domovina iznad svega i da ju nose u srcu iako su stotinama kilometara daleko od nje.

Predstavu je pratila i Anita Györei, druga savjetnica i zamjenica veleposlanika Republike Mađarske u Hrvatskoj, a događaj je organiziralo Vijeće mađarske nacionalne manjine Grada Zagreba čiji je predsjednik Zoltan Balaž Piri također sudjelovao u recitalu.