LOVOROV VIJENAC ZA ANDRIJU KAČIĆA MIOŠIĆA

U Zagrebu je 12. lipnja održana tradicionalna manifestacija polaganja lovorovog vijenca fra. Andriji Kačić Miošiću koji je opjevao u svojem djelu „Razgovori ugodni naroda slovinskoga“ albanski narod i najvećeg albanskog nacionalnog heroja Gjergj Kastrioti – Skenderbega. Događaj je organiziran na križanju Mesničke ulice i Ilice ispred spomenika fra Andrije Kačića Miošića. Organizator manifestacije je Društvo albanskih umjetnika Hrvatske – DEA koje je i ove godine dobilo podršku Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske.

Manifestaciji su uz hrvatske pisce i pjesnike bili nazočni Elvira Isufi ,ministrica zamjenica veleposlanika Republike Albanije u Hrvatskoj, i Gëzim Kasapolli, veleposlanik Republike Kosovo u Hrvatskoj, te Nazif Xhaferi, otpravnik poslova veleposlanstva Republike Sjeverne Makedonije u Hrvatskoj.Isufi istaknula je važnost današnje manifestacije, a Xhaferi je dodao da je važno podržati inicijative koje su značajne za oba naroda. Kasapolli je istaknuo skoru realizaciju inicijative imenovanja ulice ili trga Gjergj Kastrioti – Skenderbega.

Uz pročitane stihove iz Kačićevih “Razgovora” predsjednica Društva albanskih umjetnika Hrvatske – DEA Ljiljana Koci istaknula je kako su prijateljski odnosi između Albanaca i Hrvata jedinstveni u povijesti, te je važno da se u svakoj prilici istaknu osobe koje su dva naroda zbližavali kroz stoljeća, te da se nada skoroj realizaciji imenovanja ulice i trga Gjergj Kastrioti – Skenderbeg, čiju su inicijativu pokrenuli Hrvatsko-albansko društvo i Društvo albanskih umjetnika Hrvatske DEA, 2016.. Također je napomenula kako se u središtu grada Zagreba nalaze ulice značajnih osoba koje su povezivala albanski i hrvatski narod: Ljudevita Gaja, Milana Šufflaya i Ivana Kukuljevića Sakcinskog koji je napisao dramu o Skenderbegu koja se čuva u Hrvatskom državnom arhivu.