MEDIJI I NACIONALNE MANJINE

U Opatiji je 5. lipnja 2019. u organizaciji Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske i Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske, održan seminar „MEDIJI I NACIONALNE MANJINE U REPUBLICI HRVATSKOJ“ – ZAŠTITA MANJINA I ULOGA MEDIJA U DEMOKRATIZACIJI HRVATSKOG DRUŠTVA.

Otvarajući skup predsjednik Savjeta za nacionalne manjine RH Aleksandar Tolnauer i ravnatelj Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade RH Alen Tahiri posebno su ukazali na važnost ovog seminara u smislu uloge medija i informacija kao strateških pretpostavki za unapređenje položaja nacionalnih manjina u društvu te daljnjeg razvoja kulture dijaloga, borbe protiv stereotipa i uopće unapređenja ljudskih prava.

U izlaganjima i raspravi istaknuto je da HRT pravovremeno i realno izvještava o zastupljenosti nacionalnih manjina u programima javnog servisa, ali da je upravo iz tih izvješća razvidna podzastupljenost manjina u programima te da se ne ispunjavaju obveze sukladno članku 47. Ugovora između HRT-a i Vlade Republike Hrvatske za razdoblje od 2018. – 2022. To se prvenstveno odnosi na postotak koji je posvećen nacionalnim manjinama u tim programima, a koji ne prelazi 1,6% u 2018.godini.

Također je ukazano je na skandalozne pojave u programima HRT-a koji se odnose na prepuštanje prostora javne televizije, promotorima povijesnog revizionizma te ekstremno desnih i filoustaških uvjerenja, što je nedopustivo.

Također je upozoreno na pitanja vezano za tiskane medije, kako većinske tako i manjinske, sa posebnim naglaskom na negativni utjecaj pojedinih internetskih platformi kojima se širi netrpeljivost i govor mržnje vezan ne samo nacionalne manjine već i za sve ostale manjinske grupacije u društvu.

Ujedno je ukazano na nedopustivo nedovoljan broj novinara u redakciji Prizma, što onda rezultira nemogućnošću pravovremenog i kvalitetnog praćenja i izvještavanja sa manjinskih događanja.

To hitno traži osnaženje redakcije Prizme, kao i proširenje suradničke mreže kako bi se osiguralo pravovremeno i objektivno informiranje vezano za nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj.

Potpredsjednik Programskog vijeća HRT-a Nikola Baketa naglasio je da 60% izvještavanja o nacionalnim manjinama otpada na emisije „Manjinski mozaik“ i „Prizma“, podsjetivši da su u izvještaju za 2017.godinu u kvotu prostora o manjinama ušle vijesti o aktivnostima Željke Markić prema „Novostima“, izbjeglica iz Nigerije, otvaranje restorana sa specijalitetima iz Afrike i podizanje zastave Zagreb Pridea, što ukazuje na nepoznavanje konteksta izvještavanja o nacionalnim manjinama.

Ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić, koji je prvi od svih dosadašnjih ravnatelja HRT-a uzeo učešća u ovom seminaru, istaknuo je da HRT daje izuzetnu pozornost nacionalnim manjinama, ali da su u ovom trenutku obzirom na sve okolnosti zahtjevi veći od mogućnosti. No, najavio od toga bačić je najavio da će se sve poduzeti kako bi se kadrovski ojačala redakcija Prizme kao i programi za nacionalne manjine. Složio se sa zahtjevom da se informacije o nacionalnim manjinama iz političkog, javnog i kulturnog života uključe i prenose u svim programima HRT-a, jer bi drugačiji pristup bio getoiziranje manjinskog programa.

Sudionicima su se svojim izlaganjima obratili i saborski zastupnik srpske nacionalne manjine prof.dr.sc. Milorad Pupovac, saborski zastupnik mađarske nacionalne manjine Robert Jankovics, prof.dr.sc Siniša Tatalović, prof.dr.sc Gordana Vilović, doc.dr.sc. Antonija Petričušić te Željka Mandić, novinarka HRT-a.

izvor:http://savjet.nacionalne-manjine.info/