LJUBAV PREMA BiH OVJEKOVJEČENA FOTOMONOGRAFIJOM

Ljepote Bosne i Hercegovine fotografski zabilježene objavljene su u fotomonografiji „Bosna i Hercegovina – Očima ljubavi“ autora Samira Sinanovića, promoviranoj 1. ožujka u Muzeju Mimara u Zagrebu. Uz promociju fotomonografije postavljena je i izložba fotografija krajolika BiH, a događaj je organiziralo Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Harun Omerbašić, predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba, i predsjednik Koordinacije vijeća i predstavnika bošnjačke nacionalne manjine Hrvatske, zahvalio je Gradu Zagrebu i gradonačelniku Milanu Bandiću na potpori u realizaciji niza projekata bošnjačke nacionalne manjine Zagreba i Hrvatske. Dok je autor Sinanović osobno uručio fotomonografiju Bandiću, koji je izrazio podršku bošnjačkoj zajednici.

Kad se govori o kulturnoj baštini BiH nemoguće je zaobići sevdalinku, pjesmu iznimne povijesne vrijednosti koja u narodu živi od 15. stoljeća. Stoga je ženski pjevački zbor Bulbuli, pod ravnanjem Ismeta Kurtovića, otpjevao “Kradem ti se”, sevdalniku s njihova novog albuma “Hasan-agin sevdah”. Također je izvedena i pjesma “Rijeka s onog svijeta” koju je skladao Ismet Kurtović, a tekst napisao Enes Kišević. Voditelj promocije bio je glumac Zijad Grčić.

Uz 400 fotografija kojima su prikazane bosansko-hercegovačke prirodne ljepote i povijesno – kulturna baština, fotomonografija sadrži i tekstove koji ih opisuju. Autori tekstova su; akademkinja prof. dr. sc. Hasnija Muratagić -Tuna, akademik prof. dr. sc. Esad Duraković, akademik prof. dr. sc. Enes Karić, prof. dr. fra. Luka Markešić i mr. sc. Srđan Šušnica.

Ovom događaju prisustvovali su Elizabeta Knorr, pomoćnica pročelnika Sektora za promicanje ljudskih prava, civilno društvo i nacionalne manjie Grada Zagreba, Ševko Omerbašić, predsjednik Odbora za nacionalne manjine Gradske skupštine Grada Zagreba, brojni predstavnici bošnjačke i ostalih manjina Zagreba…

Promocija ove fotomonografije dosad je održana u nekoliko gradova u BiH; Sarajevu, Mostaru i Bihaću, te u Istanbulu u Turskoj i Pragu u Češkoj. U Zagrebu izložba ostaje otvorena do 9. ožujka 2018..