LJETNA ŠKOLA BOSANSKOG JEZIKA ODRŽANA U GUNJI

U organizaciji Bošnjačkog nacionalnog savjeta održana je ljetna škola bosanskog jezika i kulture u razdoblju od 26. do 27. kolovoza u prostorijama OŠ Gunja. Učenici Osnovne škole Antun i Stjepan Radić sudjelovali su na ljetnoj školi bosanskog jezika i kulture održanoj u Gunji. U dvodnevnom programu učenici su proširili znanje o povijesti i kulturi Bosne i Hercegovine, ali se i zabavljali u jezičnim, literarnim, glazbenim i likovnim radionicama. Razvijali su i produbljivali spoznaju i pozitivne stavove o kulturi BiH kao sastavnom dijelu europske i svjetske kulture.

Polaznici su kreativnost iskazali izradom plakata na temu gradova i rijeka Bosne i Hercegovine, ali i pjevanjem tradicionalnih pjesama. Posebnu kreativnost istaknuli su učenici IV. razreda Jusuf Šabanović i Tija Ahmetović koji su izradili video o ljetnoj školi. Na radionicama su obrađivali teme o prirodi, geografiji, nacionalnim simbolima, povijesti i bosanskom jeziku.

Voditelj ljetne škole bio je potpredsjendik BNS-a Davud Mešinović, nastavnica Alma Halilović  vodila je radionice i predavanja, a učenike je pratilo i nekoliko asistenata. Učitelji, predavači i asistenti volontiraju i daju dragocjeni doprinos da bošnjačka djeca razvijaju i čuvaju nacionalni identitet kroz jezičnu, glazbenu i likovnu radionicu. Ljetnu školu financirao je Savjet za nacionalne manjine Republike Hrvatske.