LEGENDE MAKEDONIJE

Promocija knjige „Makedonske legende i predaje“ autora Vasila Tocinovska održana je 22. studenog 2017. na Tribini grada Zagreba. Radi se o knjizi u kojoj su objavljene makedonske legende i narodne predaje te izreke koje govore o povijesti, vjerovanju i običajima Makedonaca.

O knjizi su govorili; Tome Apostoloski, predsjednik Vijeća makedonske nacionalne manjine Grada Zagreba, koje je organiziralo promociju, autor i priređivač Vasil Tocinovski i Ivica Baković, prevoditelj. Dio teksta, legende o Ohridskom jezeru i Aleksandru Velikom, čitali su učenici polaznici nastave makedonskog jezika i kulture po modelu C iz I. gimnaziji u Zagrebu.

Tocinovski je rekao da ova knjiga ima iznimnu i trajnu vrijednost za makedonsku književnost i kulturu, a pisao je stilom koji mogu čitati generacije od sedam do 77 godina. Knjiga je doživjela pet izdanja, a izazvala je veliko zanimanje Makedonaca, među kojima je bila i glumica Kostadinka Velkovska, najpoznatija zagrebačka Makedonka, ovoga puta ne samo kao pripadnica makedonske manjine nego i kao izaslanica Milana Bandića gradonačelnika Zagreba. Na promociji je nazočila i Lena Đapić, predstavnica makedonske nacionalna manjine Zagrebačke županije.