KRV NIJE VODA, TO JE VEZA I SLOBODA

Pjesmom o glumcu Josipu Bobiju Marottiju, koju je pročitao Zlatko Vitez, počela je proslava 90. obljetnice djelovanja Slovenskog doma Zagreb pod nazivom Krv nije voda, to je veza i sloboda. Održana je 8. studenog u Histrionskim domu u Zagrebu koji je tu večer izgledao poput male Slovenije i u kojem se govorilo slovenski. To je kazalište zajedno s Vitezom osnovao Marotti koji je do smrti bio član Kulturno prosvjetnog društva Slovenski dom Zagreb.

Svečani govor održao je Darko Šonc, predsjednik Slovenskog doma i Vijeća slovenske nacionalne manjine Grada Zagreba, govoreći o povijesti Slovenskog doma i doprinosu slovenske zajednice hrvatskom društvu. Šonc je istakno da narod znači više od države, ali da treba graditi mostove i veze s matičnom domovinom. «Slovenski dom nije kuća, iako se nalazi u kući. Slovenski dom je dom za sve, čak i kad u njemu nema nikoga. Sazdan je od tradicije i poštovanja prema baštini. A baština je sve što ne smiješ zaboraviti, da ti jesi ti i nitko drugi.»

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić uručio je Šoncu Povelju grada Zagreba za izuzetan doprinos zajednici, te izjavio da mu je čast biti prisutan na ovoj značajnoj obljetnici i čestitao je članovima Slovenskog doma te svima Slovencima u Zagrebu.

U bogatom programu nastupio je zbor Slovenskog doma Zagreb koji je na repertoaru imao i pjesmu Serbus Zagreb moj, te još nekoliko glazbenika. Prisjetili su se organizatori proslave Slovenski dom Zagreb i Vijeće slovenske nacionalne manjine Grada Zagreba i pokojnih članica i članova kojima je također posvećena jedna pjesma. Proslavi su prisustvovali veleposlanik Slovenije u Hrvatskoj Vojislav Šuc, Aleksandar Tolanuer, predsjednik Savjeta za nacionalne manjine RH, predstavnici ostalih nacionalnih manjina Zagreba, te brojni pripadnici slovenske zajednice.