ALBANSKOM ETNO GLAZBOM PROSLAVLJEN DAN VIJEĆA ALBANSKE ZAJEDNICE U ZAGREBU

Velikim koncertom koji su 8. studenog u Zagrebačkom kazalištu lutaka održali ansambl „Bilibili“ iz Albanije i pjevačica Ludmille Baballeku obilježen je Dan Vijeća albanske nacionalne manjine Grada Zagreba. Na programu albanskih glazbenika bile su albanske pjesme, posebno one koje je UNESCO zaštitio kao nematerijalnu kulturnu baštinu.

U ime organizatora Vijeća albanske nacionalne manjine Grada Zagreba publici se obratio njegov predsjednik Gzim Redžepi koji je zahvalio bivšim predsjednicima Vijeća, koje djeluje već petnaest godina, na svemu što su dosad učinili da albansku kulturu predstave većinskom narodu, Hrvatima s kojima Albanci stoljećima njeguju prijateljski odnos. Redžepi je uručio zahvalnicu Vijeća Milanu Bandiću, gradonačelniku Zagreba, kao znak zahvale za potporu koju pruža albanskoj nacionalnoj manjini. Publici se obratila i Ermina Lekaj Prljaskaj, saborska zastupnica, koja je govorila o važnosti čuvanja nacionalnog identiteta čemu pridonose i ovakvi događaji.

Pripadnici albanske nacionalne manjine ispunili su dvoranu ZKL-a do posljednjeg mjesta i uživali u vrhunskoj interpretaciji glazbenika. Među uzvanicima bili su veleposlanici Kosova i Albanije u Hrvatskoj, Gezim Kasapolli i Riza Poda, gradonačelnik Bandić, Andrija Petrović, voditelj Službe za nacionalne manjine Grada Zagreba, Vesna Šimić, pročelnica Ureda za međugradsku i međunarodnu suradnju i promicanje ljudskih prava Grada Zagreba, Shuip Ziberi, menadžer Elke i vijećnik VANMGZ, romski aktivisti Nura Ismailovski i Neđatin Kamberovski, Melita Orešković, tajnica VANMGZ, vijećnici Vijeća te pripadnici albanske manjine svih generacija.