KONCERT EZERKI – LUDI ZA MAKEDONIJOM

Veličanstven koncert održali su,18. listopada 2017. u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisniskog u Zagrebu, Ezerki & 7/8, ženski pjevački zbor makedonskih etno pjesama iz Zagreba i njihov prateći orkestar. Prije koncerta premijerno je prikazan dokumentarni film Ludi za Makedonijom, scenarista i redatelja Antonije Kren i Bruna Urlića, koji je nastao u koprodukciji Hrvatsko-makedonskog društva i produkcije Bis Melior, a govori o nastajanju  Ezerki & 7/8 i njihovu djelovanju tijekom dvadeset godina.

O Ezerki u filmu govore njihovi suradnici i ljudi iz javnog života Hrvatske i Makedonije, a jedna od osnivačica i pjevačica zbora je i Lena Đapić, predstavnica makedonske nacionlane manjine Zagrebačke županije.

Ezerki su u dvadeset godina postojanja objavile nekoliko albuma makedonske etno glazbe i održale brojne koncerte, a film o njihovu djelovanju snimljen je dijelom i u Makedoniji. Radi se o vrhunski aranžiranoj glazbi i izvedbi, no iako stvaraju poput profesionalaca radi se o volonterima kojima je Ministarstvo kulture Republike Makedonije dalo najveći kompliment preporukom da mogu predstavljati Makedoniju i makedonsku kulturu u cijelom svijetu. Ezerki su tijekom dvadesetogodišnjeg djelovanje surađivali s Tošom Proeskim, Radojkom Šverko, Masimom, Radom Šerbedžijom, Zoranom Predinom, Lukom Nižetićem i Kaliopi.

Nakon premijere filma, Ezerki & 7/8 održali su koncert i predstavili svoje prvo The best off izdanje, nazvano kao i film Ludi za Makedonijom. Dvadeset pjevačica i sjajan orkestar 7/8 pod ravnanjem Brune Urlića, umjetničkog voditelja, violinista i aranžera, priredio je spektakl u dvorani Lisinski. Taktovi makedonske etno glazbe digli su publiku na noge koja je plesala ispred pozornice što je ovom glazbenom ugođaju dalo potpuni makedonski šarm. Ezerki je kroz program vodila Darka Kragović.

Koncert su pratili brojni Makedonci u Hrvatskoj, predstavnici Veleposlanstva Makedonije u Hrvatskoj, predstavnici Zagrebačke županije i Grada Zagreba, te hrvatski glazbenici i štovatelji makedonske glazbe.

Koncert je organiziralo Hrvatsko-makedonskog društva Zagreb.