“JETELIČEK” PJESMOM I PLESOM PROSLAVIO DVADESET GODINA POSTOJANJA

Večer folklora „Jeteliček i gosti”, održana 25. svibnja u okviru manifestacije Dani češke i hrvatske kulture u Zagrebu, posvećena je 20. obljetnici osnutka folklorne skupine ČBZ „Jeteliček“ koja je dio Češke besede Zagreb, najstarijeg društva Čeha u Hrvatskoj. “Jeteliček” je 1999. osnovala Jasna Šoljan Barbić. U prvom postavu folklorne skupine bilo je samo osam mladih folkloraša, a vodila ih je Helena Jilek. Danas je voditelj ČBZ “Jeteliček” jedan od njegovih prvih plesača Dražen Mahaček. “Jeteliček” okuplja oko stotinu članova i nastupa na folklornim smotrama po Hrvatskoj i na međunarodnim folklornim festivalima. Koreografijom dominiraju češki plesovi, ali kad nastupa izvan granica Hrvatske promiče i hrvatski folklor. “Jeteliček” je za svoj rad dobio brojne pohvale i priznanja od eminentnih hrvatskih stručnjaka za etnologiju i folkloristiku.

Prije početka folklornog programa publici i gostima u punoj dvorani Češkog doma u Zagrebu obratio se Juraj Bahnik, predsjednik Vijeća češke nacionalne manjine Grada Zagreba, ističući da je ovo četvrti put kako Češka beseda Zagreb i Vijeće organiziraju Dane češke i hrvatske kulture te da tom manifestacijom svake godine dominira jedna tema. Ovoga puta radi se o dvije; 20. obljentici osnutka folklorne skupine ČBZ „Jeteliček“ i 145. godina postojanja Češke besede Zagreb. Dvije značajne obljetnice u povijesti češke manjine u gradu Zagrebu pokazuju kako Česi njeguju svoju kulturu i čuvaju nacionalni identitet.

Bahnik je u uvodnom govoru posebno pozdravio goste; Marijana Lipovca, predsjednika Hrvatsko-češkog društva, Franju Vondračeka, predstavnika češke nacionalne manjine Zagrebačke županije, predsjednicu uduge Nikola Tesla, Dragicu Mihajlović, članove folklornih društava HKUD “Slavonija” iz Jakšića, Maticu slovačku “Kukučin-Kuntarić” iz Jakšića i članove puhačkog orkestra Češke besede iz Daruvarskog Brestovca i Končanice, kao i sve nazočne na večeri folkora. Zahvalio je Bahnik i Savjetu za nacionalne manjine RH i Gradu Zagrebu koji su poduprli ovu manifestaciju. U programu osim spomenutih folklornih društava, koji su puna dva sata plesali i pjevali, nastupio je i pjevački zbor Bohemia Češke besede Zagreb. Publika je uživala u prekrasnim češkim narodnim pjesmama, zanimljivim folklornim koreografijama i raskošnim narodnim nošnjama. Organizatori večeri folkora bili su Češka beseda Zagreb i Vijeće češke nacionalne manjine Grada Zagreba, a program su sufinancirali Savjet za nacionalne manjine RH i Grad Zagreb.