FESTIVAL ISTROVENETSKOG NARJEČJA

U srijedu, 29. svibnja 2019., u Bujama se održava 8. festival istrovenetskog narječja koji organizira Talijanska unija uz financijsku potporu Ministarstva vanjskih poslova i međunarodne suradnje Republike Italije. Održat će se u tri grada; Bujama, Kopru i Cittadelli te trajati od 29. svibanja do 8. lipanja 2019.

PROGRAM:

– 29. svibnja u 19,30 sati, Trg Sv. Servula, Buje, svečano otvorenje festivala.

Sudjeluju limena glazba i kostimografska skupina Zajednice Talijana Buje, zajedno s grupom u mletačkim kostimima “Al tempo di Tartini” (U vrijeme Tartinija) Zajednice Talijana iz Pirana.

20,30 sati, u kazalištu bit će uprizorena komedija “Ocio de soto!” (Pazi ispod!) kazališne skupine Teatro l’Armonia – Gruppo proposte teatrali di Trieste, čiji tekst i režiju potpisuje Alessandra Privileggi, prema ideji Mauricea Hennequina.

31. svibnja u 19 sati na Trgu slobode počinje program povodom predstavljanja knjige “Buje!” Slađana Dragojevića i Valtera Turčinovića koje će se održati u 20,30 sati u Gradskom kazalištu.

1.lipnja, Cittadella, talijanska regija Veneto, tri večeri glazbenog festivala neizdanih pjesama na istrovenetskom narječju “Dimela cantando”, koja će se održati na središnjem trgu Piazza Pierobon ili, u slučaju lošeg vremena, u kazalištu, s početkom u 20,30

4. lipnja u 19,30 sati u Zajednici Talijana Buje, Suzana Todorović predstavit će svoju knjigu: «Istrovenetsko narječje u sklopu ostalih jezika i govora slovenskih lokaliteta».

5. do 7. lipnja, održat će se kazališna smotra “Su e zo pel palco” na kojoj će sudjelovati više od stotinu glumaca tijekom tri večeri. Smotru će voditi Jessica Acquavita a na sceni će se predstaviti dramske skupine Zajednice Talijana iz Rijeke, Savudrije, Brtonigle, “Dante Alighieri” i “Pasquale Besenghi degli Ughi” iz Izole, Tara, Umaga, Pirana, Buja, Vodnjana, Galižane i nezavisna kazališna skupina “D-day” iz Buja.

Sve tri večeri održat će se u kazalištu u Bujama s početkom u 19.30 sati.

7. lipnja, u 20,30 sati, glazbeni festival Dimela cantando u Kopru u dvorani “San Francesco d ‘Assisi”. Gost večeri je Sergio Pavat.

8. lipnja, (posljednji dan festivala) 15,30 u Zajednici Talijana Buje otvorenje izložbe “Povijest jezika Veneta”. Izložba prikazuje put sastavljen od 24 izložbena panela koji prelaze povijest Mlečana kroz tri tisuće godina civilizacije.

16 sati – svečana dodjela nagrada pobjednicima literarnog i video natječaja.

Posljednja večer Dimela cantando koja će se održati u 21 sati na Trgu Sv.Servula u Bujama zaključiti će 8. izdanje festivala.