JELA NACIONALNIH MANJINA NA “KAJ SU JELI NAŠI STARI” U VRBOVCU

Brojni posjetitelji 36. turističko-kulinarske manifestacije «Kaj su jeli naši stari» održane u Vrbovcu od 26.-28. kolovoza 2016., osim autohtonih jela vrbovečkog kraja kušali su i jela nacionalnih manjina. Mađarski slatki savitak – hungarikum je pred publikom marljivo pripremao Peter Sekereš, tajnik Vijeća mađarske nacionalne manjine Grada Zagreba. Da ne bi gubio vrijeme objašnjavajući radoznalim posjetiteljima kakav kolač priprema, Sekereš je uz radni stol postavio veliki natpis o povijesti hungarikuma koji je Europska unija 2015. stavila na popis zaštićenih mađarskih jela. Radi se o posebnom kolaču, vrlo složene pripreme, originalnom izgledom i okusom u odnosu na ostale autohtone kolače.

Raskošan je bio i makedonski štand na kojem su članice i članovi MKD “Braća Miladinovci” iz Osijeka predstavili razne makedonske specijalitete; turli tavu – jelo od mesa, gravče na tavče, pohane paprike sa sirom, šopsku salatu, ajvar, ravaniju, tulumbe i baklave. Marija Čičurak, članica MKD “Braća Miladinovci” objasnila je da se radi o tradicionalnim makedonskim nacionalnim jelima koja pripremaju u svakom dijelu te zemlje.

Iznenađenje manifestacije su bile članice Udruženja žena Kulen Vakuf iz istoimenog bosanskog grada, koje su na poziv organizatora Turističke zajednice Vrbovec predstavile bošnjačku kuhinju: bosanski lonac, tarhanu, burek, baklavu, hurmašice i gurabije.

Fatima Kosović Mima, članica Udruženje žena Kulen Vakuf, je izjavila da su bili ugodno iznenađeni pozivom i dočekom te zanimanjem posjetitelja manifestacije za bosanska jela. Oko bošnjačkog štanda bila je velika gužva jer su mnogi željeli kušati slasnu baklavu, burek i bosanski lonac.

Bogatu gastro ponudu je pratio raznovrstan kulturno-umjetnički program u kojem su nastupili Zajednica Mađara grada Bjelovara, Češka beseda Zagreb, BKUD „Sevdah“ Zagreb, MKD “Braća Miladinovci“ Osijek, Slovàckỳ krùžek Charvatčané Bŕeclav, te Češka beseda Zagrebačke županije.

U prezentaciji autohtonih domaćih jela prednjačile su žene i ženske udruge vrbovečkog kraja, koje su izložile i narodne nošnje i rukotvorine, te izložbom starog namještaja i posteljine pokazale kako se nekad živjelo u kući, ali i izvan kuće.

Muškarci su ponosno pozirali pored prelijepih konja upregnutih u starinske zaprege, a ribari pekli šarane na rašljama. No, nezaobilazna gastronomska ponuda ovakvih fešti su odojci i janjci pečeni na ražnju, što je također tradicija, pa ni tog nije nedostajalo. Kao ni svakovrsne glazbe, osim folkloraša puk su zabavljali i tamburaši.

Manifestacija je održana pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike, Kolinde Grabar-Kitarović. Organizator manifestacije “Kaj su jeli naši stari” je Turistička zajednica Grada Vrbovca, a pridružili su joj se Pučko otvoreno učilište Vrbovec i Gradska zajednica sportskih udruga Vrbovec. Osim gradonačelnika Vladimira Bregovića, na otvorenju manifestacije nazočne su pozdravili i Stjepan Kožić, župan Zagrebačke županije, te europarlamentarka Ivana Maletić.