IN MEMORIAM WALENTYNA LONČARIĆ

Komemoracija povodom smrti Walentyne Lončarić, predstavnice poljske nacionalne manjine Grada Zagreba, održana je danas u velikoj dvorani Češkog narodnog doma u Zagrebu u organizaciji Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba.Walentyna Lončarić, umrla 29. travnja 2021., bila je predstavnica poljske nacionalne manjine Grada Zagreba i dugogodišnja predsjednica PKU “Mikolaj Kopernik” te aktivna članica poljske zajednice u Zagrebu gdje je organizirala brojne kulturne aktivnosti i radila na čuvanju nacionalnog identiteta te na uspostavljanju kulturnih veza između Poljske i Hrvatske.

– Govoriti o osobi koja je tako simpatično i toplo komunicirala s ljudima, koja je svojim životom i djelovanjem ostavila toliko traga kao što je to učinila Walentyna, ne bi bilo teško da se ne radi o ovakvom trenutku. Kao i svi koji su je poznavali, i mi u Kooridnaciji vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba s velikom smo nevjericom primili vijest o njenoj teškoj bolesti. Još teže možemo prihvatiti činjenicu da se s njom moramo oprostiti zauvijek. Dolazeći iz rodne Poljske u Hrvatsku, u Zagreb, željela je bogatstvo tradicije, običaja i ljepotu materinskog jezika koje je ponijela iz svoje obitelji i svojeg zavičaja, približiti svima nama. Našla je razumijevanje svojih sunarodnjakinja i sunarodnjaka i bila je među inicijatorima osnivanja, a zatim i dugogodišnja predsjednica, Poljske kulturne udruge “Mikolaj Kopernik”. Udruga se ponosi uspješnom realizacijom projekata poljske škole, izdavaštvom, knjižnicom, organizacijom brojnih događaja o suvremenoj poljskoj kulturi, znanosti i drugim ostvarenjima na očuvanju poljske i njenom povezivanju s hrvatskom kulturom, čime je Walentyna Lončarić zaslužila i čast počasne predsjednice udruge. Izborom za predstavnicu poljske nacionalne manjine Grada Zagreba dobila je novi vjetar u leđa i šire mogućnosti djelovanja na planu promocije poljskih nacionalnih vrijednosti. Mi u Koordinaciji dobili smo vrijednu, iskusnu i kreativnu suradnicu, ali i vedru i pozitivnu osobu, dragu prijateljicu. Na sebi svojstven šarmantan način uvukla se pod kožu svima nama koji smo je poznavali. Davala je zanimljive prijedloge i inicijative, ali i uvijek bila spremna raditi na njihovoj realizaciji. Koncerti božićnih pjesama nacionalnih manjina u zagrebačkoj Katedrali, među čijim je pokretačima bila, postali su danas cijenjeni tradicionalni događaj… – izjavio je Juraj Bahnik, predsjednik Koordinacije.

Walentyna Lončarić dobitnica je Medalje Grada Zagreba kojom je odlikovana za istaknuti doprinos očuvanju i zaštiti položaja nacionalnih manjina. Od Walentyne Lončarić oprostili su se Elizabeta Knorr, zamjenica pročelnice Ureda za međugradsku i međunarodnu suradnju i promicanje ljudskih prava Grada Zagreba, članice udruge “Mikolaj Kopernik” Eva Majstorović, Marta Cvetkov i Kristyna Simić, te Galina Kovačević, predstavnica ruske nacionalne manjine Grada Zagreba, Zoltan Balaž Piri, predsjednik Vijeća mađarske nacionalne manjine Grada Zagreba i tajnik Koordinacije, Melita Orešković, tajnica Vijeća albanske nacionalne manjine Grada Zagreba, Dušan Mišković, predsjednik Vijeća crnogorske nacionalne manjine Grada Zagreba, te ostali predstavnici nacionalnih manjina Grada Zagreba.

Walentyna Lončarić bit će pokopana u rodnom mjestu u Poljskoj.