IN MEMORIAM Dževad Jogunčić 1950. – 2016.

U Zagrebu je 11. prosinca 2016. u 66. godini iznenada preminuo dipl. inž. Dževad Jogunčić, predsjednik Bošnjačke nacionalne zajednice (BNZ) za grad Zagreb i Zagrebačku županiju, član Glavnog odbora Bošnjačke nacionalne zajednice Hrvatske (BNZH) i član Savjeta za nacionalne manjine RH.

Dževad Jogunčić rođen je u Tuzli 25. ožujka 1950. godine. Diplomirao je na Tehnološkom fakultetu u Tuzli 1974. godine, a nakon poslijediplomskog magistarskog studija na Tehnološkom fakultetu u Zagrebu 1982. godine radio je u poduzeću SODASO u Tuzli obnašajući različite dužnosti i na kraju bio vodeći inženjer tvrtke. Od 1990. je zaposlen kao vodeći inženjer-projektant u kompaniji NALCO, Odjel za srednju Europu/Beč (uredu u Zagrebu). Specijaliziran je za projekte tretmana voda u energetici i procesnoj tehnologiji i završio subspecijalizaciju u Austriji i Nizozemskoj, te dodatne studije u Japanu i USA. Njegova tehnološka rješenja primijenjena su u svim zemljama regije. Pokrivao je tržište BiH gdje je u primjeni više od 50 projekata koji su dio njegovih tehnoloških prijedloga i rješenja u termoelektranama i industriji. Od 2007. bio je direktor projekata u Odjelu za istočnu Europu – Balkan.

Od 1970. do 1975. bio je član Medžlisa Islamske zajednice Tuzla. Kao student pisao je priloge za Glasnik Islamske zajednice u Sarajevu te časopis Preporod iz Sarajeva.

Dževad Jogunčić je dugogodišnji vrlo uspješan aktivista u BNZ i na   obnoviteljskoj skupštini BNZH 1997. biran je za potpredsjednika. Na osnivačkoj skupštini BNZ za Grad Zagreb i Zagrebačku županiju 2005. biran je također za potpredsjednika. U ime BNZ bio je sudionik utemeljenja Svjetskog saveza dijaspore BiH i Kongresa Bošnjaka svijeta, čiji je bio i član.

Bio je član Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba u mandatu 2011. – 2015. i ponovo je biran u Vijeće na izborima 2015. godine. Bio je član Izvršnog odbora Medžlisa Islamske zajednice Zagreb u periodu 2010. – 2014. i član redakcija časopisa Bilten kojeg izdaje Medžlis Zagreb. Od 2014. godine član je Sabora Islamske zajednice Hrvatske.

U BNZ je urednik časopisa Bošnjačka pismohrana i urednik književne edicije Bosana – Bošnjački pisci u Hrvatskoj. Aktivno je sudjelovao u svim programima BNZ, u organizaciji književnih tribina, kazališnih predstava iz BiH, izložbi fotografija te bio predsjednik Organizacijskog odbora sedam znanstvenih skupova od kojih su tri zadnja ostvarena u suradnji s naučnoistraživačkim institutima Ibn Sina i Bošnjačkim Institutom iz Sarajeva. Više puta promovirao je izdavačku djelatnost BNZ na Sajmu Knjiga u Sarajevu i organizirao promociju knjiga i časopisa Bošnjačka pismohrana u Sarajevu, Tuzli, Gradačcu, Bihaću, Rijeci, Zadru, Subotici, Pečuhu, Prištini, Teheranu…

Bio je dugogodišnji suradnik Bošnjačkog instituta u Sarajevu i uvršten u knjigu Koje ko u Bošnjaka (u izdanju Udruženja bošnjačkih intelektualaca iz Sarajeva 1998.) te u knjigu najvažnijih osoba u RH (izdanje za 2011. godinu, Zurich/Zagreb).

Svojim neumornim radom dao je veliki doprinos razvoju i očuvanju kulture, tradicije i nacionalne samosvijesti Bošnjaka u RH i šire. Kao osoba širokih pogleda kroz djelovanje u BNZ poticao je njegovanje i unaprjeđivanje kulture dijaloga, suradnje, razumijevanja i suživota s hrvatskim narodom te s pripadnicima svih nacionalnih manjina.    Tuzlaci ga pamte i po nemjerljivom doprinosu svom gradu, i svom narodu, u periodu agresije na BiH.