ČEŠKA BESEDA ZAGREB DOBILA POVELJU REPUBLIKE HRVATSKE

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović dodijelila je u ponedjeljak 5. prosinca 2016. Povelju Republike Hrvatske Češkoj besedi Zagreb, najstarijoj udruzi češke manjine u Hrvatskoj koja neprekidno djeluje od svog osnutka 1874. Povelju Republike Hrvatske Predsjednica je uručila predsjednici Češke besede Zagreb Alenki Štokić na svečanosti u svom uredu na Pantovčaku. Ovo priznanje dodjeljuje se institucijama i pojedincima za doprinos razvitku i promicanju međunarodnog položaja Hrvatske te za doprinos njenom znanstvenom, kulturnom, gospodarskom i drugom razvitku. Kako se navodi u Predsjedničinoj odluci, Češkoj besedi Zagreb dodijeljena je Povelja Republike Hrvatske za osobite zasluge u djelovanju na kulturnom, prosvjetnom i gospodarskom području te promicanju i razvijanju prijateljstva između Republike Hrvatske i Češke Republike, a u prigodi 140. obljetnice rada i djelovanja.

Prijedlog za dodjelu Povelje Republike Hrvatske dalo je Hrvatsko-češko društvo koje je istaknulo da se radi o najstarijoj manjinskoj udruzi u Zagrebu i vjerojatno najstarijoj udruzi neke nacionalne manjine na cijelom području Hrvatske.

„Češka beseda Zagreb udruga je koja bi mogla poslužiti kao uzor ne samo manjinskim, nego i drugim udrugama u Zagrebu i Hrvatskoj. Radi se o udruzi bogate povijesti i duge tradicije koja se uspješno nosi sa suvremenim izazovima i problemima, o udruzi koja je u istoj mjeri i hrvatska i češka, čime pruža zoran primjer kako se može živjeti češki manjinski identitet u svojoj hrvatskoj sredini“, stoji u prijedlogu Hrvatsko-češkog društva u kojem se ističe i da Češka beseda Zagreb ima ulogu promotora hrvatsko-češkog prijateljstva i važnog mosta između Hrvatske i Češke.

„Jedna od glavnih karakteristika Češke besede Zagreb u prošlosti i sadašnjosti jest njena integriranost u ukupan društveni život Zagreba i Hrvatske, čime se uspješno sprečava njeno pretvaranje u češki geto u kojem bi se okupljali isključivo pripadnici češke manjine, a češka kultura njegovala bez interakcije s većinskom hrvatskom sredinom“, navodi se u prijedlogu Hrvatsko-češkog društva i podsjeća da je i osnivač i prvi predsjednik Češke besede Zagreb Josef Václav Frič bio značajna osoba tadašnje Hrvatske jer je bio glavni urednik novina Agramer Zeitung, a 14. listopada 1874. na osnivačkoj skupštini Besede, koja je protekla u ozračju hrvatsko-češkog prijateljstva i zajedništva, nazočni su bili i tadašnji gradonačelnik Zagreba Ivan Vončina, predsjednik Matice hrvatske Ivan Kukuljević, glavni tajnik Jugoslavenske akademije znanosti i umjetnosti Josip Torbar te književnik i gradski senator August Šenoa koji je pritom održao govor na češkom jeziku.

Prema odredbama svoga Statuta, Češka beseda Zagreb djeluje na kulturnom, prosvjetnom, humanitarnom, zabavnom i gospodarskom području, njeguje češki jezik, pismo i običaje češke manjine u Hrvatskoj te promiče razvijanje prijateljske suradnje između građana Hrvatske i matične zemlje Češke. U sklopu udruge djeluje 17 sekcija, poput plesnih skupina i zborova, kao i Češka dopunska škola osnovana 1923. Da napori Češke besede Zagreb na očuvanju identiteta zagrebačkih Čeha nisu uzaludni pokazali su rezultati popisa stanovništva iz 2011. prema kojima je prvi put nakon nekoliko desetljeća stagnacije broj Čeha u Zagrebu povećan u odnosu na prethodni popis – dok se 2001. Česima izjasnilo 813 stanovnika Zagreba, 2011. ih je bilo 835. Iako se radi o povećanju za „samo“ 22 pripadnika, činjenica je da se ipak promijenio trend, što daje nadu da će asimilacija zagrebačkih Čeha biti barem usporena. Od 1937. Češka beseda Zagreb, zahvaljujući vlastitim naporima i sredstvima ima svoj Češki narodni dom u Šubićevoj 20 iz kojeg je istjerana već 1941., da bi ga opet u cijelosti dobila u vlasništvo tek 1999. Kao svojevrsna češka oaza u središtu Zagreba Češki narodni dom mjesto je koje uz zagrebačke Čehe privlači sve prijatelje Češke i poklonike češke kulture koji se ondje sastaju gotovo svakodnevno. Osim Češke besede Zagreb svoje sjedište ondje imaju i Vijeće češke nacionalne manjine Grada Zagreba, Hrvatsko-češko društvo i Zaklada Rafael Paviček.

Na prijedlog Hrvatsko-češkog društva, Češka beseda Zagreb dobila je 1994., povodom svoje 120. godišnjice, pohvalu od prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana. On je tom prigodom pohvalio i Savez Čeha, krovnu organizaciju češke manjine, poručivši da te dvije institucije „povijesno razumijevanje prijateljskih naroda Hrvata i Čeha pretvaraju u suvremeno razumijevanje prijateljskih država Hrvatske i Češke, i to u okolnostima kad u hrvatskoj domovini Hrvati i Česi dijele istu sudbinu, zajednički je braneći oružjem, kulturom i prosvjetom“.