IMAO SAM BOLJI NASLOV, ALI SAM GA ZABORAVIO

Kako se živjelo u bivšoj Jugoslaviji od 1969. do 1999. prezentira film albanskoga glumca, scenarista i spisatelja Arbena I. Kastratija koji je prikazan17. veljače u Kulturno-informativnom centru u Zagrebu. O tridesetogodišnjoj povijesti pripovijeda glavni protagonist, albanski glumac, koji otkriva glavne događaje od njegovog rođenja do kraja rata na Kosovu, a koji su doveli do raspada bivše Jugoslavije. Temeljna poruka filma je da su svi tijekom tih trideset godina, čak i oni koji se nisu bavili politikom niti od nje živjeli, uslijed okolnosti postali nacionalisti. Autor tvrdi da je svaki čovjek, koliko god nevin bio, mrzio Jugoslaviju, ondašnju zajedničku državu u kojoj su razne nacije u to vrijeme živjele.

Film je, unatoč pandemiji koronavirusa, izazvao veliko zanimanje publike, a njegovo je prikazivanje organizirala Zajednica Albanaca Grada Zagreba i Zagrebačke županije kojom predsjedava Sejfedin Prekazi. Događaju je nazočio i Milaim Fetai, veleposlanik Sjeverne Makedonije u Hrvatskoj, te pripadnici starijih generacija Albanaca koji žive u Zagrebu a dobro se sjećaju života u bivšoj državi.

Suorganizatori prikazivanja filma su Unija Albanaca u Republici Hrvatskoj, Veleposlanstvo Republike Kosovo i Ermina Lekaj Prljaskaj, saborska zastupnica.