IDENTITET SE ČUVA UČENJEM ALBANSKOG JEZIKA

Savjet albanskih učitelja u Hrvatskoj održao je u Slovenskom domu u Zagrebu tribinu na temu odgoj i obrazovanje na albanskom jeziku u dijaspori na kojoj su predavači bili; Bora Kasapolli, docentica, prof. dr. Suzana Manxhuka-Kerliu, dekanica Medicinskog fakulteta u Prištini, Hamze Morina, profesor albanskog jezika i književnosti u Švicarskoj, profesorica Florina Lumezi, učitelji Mendu Imeri i Melita Orešković te Vera Haliti, kulturna posrednica iz Slovenije.

Tijekom tribine raspravljalo se o temama vezanim za albanski identitet, očuvanje jezika i jeziku u 21. stoljeću, iskustvu nastave albanskog jezika i kulture prema modelu C u županijama Bjelovarsko-bilogorskoj, Osječko-baranjskoj i Zagrebačkoj te u Švicarskoj, emancipaciji albanskih žena i važnosti povezivanja tradicionalnog odgoja u albanskim obiteljima i školskog odgoja te integraciji albanske majke i djece u slovensko društvu. U programu je sudjelovao polaznik glazbene škole Roni Shatri koji je na klaviru svirao skladbe poznatih skladatelja.

Savjet albanskih učitelja u Hrvatskoj surađuje s državnim institucijama Albanije, Kosova i Hrvatske, a za edukaciju nastavnika albanskog jezika i kulture organizira lokalne i regionalne seminare na kojima sudjeluju učitelji i profesori albanskog jezika cijele regije. Kako bi se očuvao nacionalni integritet i njegovao albanski jezik, potrebno je stalno raditi na povećanju broja polaznika nastave albanskog jezika, ali i na svijesti roditelja o važnosti učenja albanskog jezika. To se može ostvariti jedino napornim radom pa učitelji stalno organiziraju zanimljive projekte i priredbe s albanskim učenicima, kao i putovanje i izlete učenika na Kosovo i u Albaniju kako bi što bolje upoznali domovinu. Nakon završetka službenog dijela programa sudionici tribine su, pod vodstvom profesorice Đurđice Ramqaj, posjetili Etno selo Kumrovec i Muzej neandertalaca u Krapini.

Tribina je organizirana uz potporu saborske zastupnice Ermine Lekaj Prljaskaj, Unije Albanaca u Republici Hrvatskoj i albanskih poduzetnika iz Zagreba. Predavanja su pratili i predstavnici albanske zajednice i intelektualci, a tribini su prisustovali; veleposlanik Kosova Gezim Kasapolli, predstavnica Veleposlanstva Albanije Elvira Isufi ministrica, Nandor Čapo, načelnik Samostalnog sektora za nacionalne manjine Ministarstva znanosti i obrazovanja Hrvatske, Martin Gojani, predstavnik Vijeća albanske nacionalne manjine Grada Bjelovara, i Habib Tahiri, predstavnik Vijeća albanske nacionalne manjine Sisačko-moslavačke županije.