NIKOLA TESLA – ČOVJEK KOJI JE STVORIO 20. STOLJEĆE

„Od rođenja sam odgajan da postanem svećenik i pomisao na to neprestano me tištila. Uvijek sam maštao da budem inženjer“, rekao je Nikola Tesla u jednom intervjuu Electrical Experimenteru. Maštu je pretvorio u stvarnost.

Izumitelj, elektrotehničar, fizičar Nikola Tesla rođen je 9/10. srpnja 1856. godine u mjestu Smiljan kraj Gospića. Rođen je oko ponoći. Prema legendi, primalja je vremenske nepogode proglasila kao loš znak, a malog Teslu nazvala „djetetom tame“. Teslina majka oštro je odgovorila: „Ne! On će biti dijete svjetlosti!“

Potječe iz pravoslavne obitelji, otac Milutin je bio pravoslavni svećenik, a majka Georgina (Đuka) također potječe iz pravoslavne svećeničke obitelji Mandića. Imao je tri sestre: Milku, Angelinu i Maricu te jednog brata Danu. Prvo školovanje započinje u rodnom Smiljanu gdje ide u Krajišku trivijalku, školu gdje se uči njemački jezik, računanje i vjeronauk, nakon čega odlazi u Gospić gdje ide u Pripremnu osnovnu školu i Nižu realnu gimnaziju. Iz Gospića odlazi u Rakovac u Karlovcu gdje završava Višu realnu gimnaziju. U Grazu upisuje studij na Visokoj politehničkoj školi sa stipendijom Vojne krajine, no nakon ukidanja stipendije radi razvojačenja Vojne krajine Nikola ne uspijeva završiti drugu godinu studija te se odaje kartanju, kockanju da nadoknadi taj financijski gubitak, ne uspijeva pa odustaje od studija prije treće godine. Kratko vrijeme radi u Mariboru, a nakon smrti oca 1879. godine radi u Realnoj gimnaziji u Gospiću. Godine 1880. pokušava upisati studij u Pragu što mu ne uspijeva pa godinu kasnije počinje raditi u Budimpešti te sudjeluje u izgradnji prve telefonske centrale.

U Parizu Tesla radi za Edisonovu tvrtku (Continental Edison Company) te 1883. godine u Strasbourgu konstruira prvi model indukcijskog motora, nakon povratka u Pariz Tesla dobiva preporuku Charlesa Batchellora i 1884. godine odlazi u New York i zapošljava se u Edisonovoj kompaniji. Nakon nesporazuma s Edisonom 1885. Tesla osniva vlastitu kompaniju Tesla Electric & Manufucturing Company. Godinu kasnije mu tvrtka propada pa se uzdržava teškim fizičkim radom. Godine 1887. Tesla osniva Tesla Electric Company i prijavljuje patente: višefazni sustav prijenosa el. energije, indukcijski motor, generatore i transformatore. Godinu dana kasnije, 1888. Tesla ulazi u partnerstvo s Georgeom Westinghousom i prodaje mu patente na bazi izmjenične električne energije za milijun dolara no, međutim dobio je oko 60000 dolara (kako se navodi u nekim izvorima).

Tesla se 1889. godine vraća u Europu te posjećuje rodnu Liku. To mu je prvi posjet Europi otkako je otišao u Ameriku. Godine 1890. započinje istraživati struje visokih frekvencija i godinu kasnije izrađuje Teslinu zavojnicu (transformator). Drugi posjet Europi je bio 1892. godine kad pokapa majku i tad posjećuje druge europske gradove: London, Pariz, Zagreb, Budimpeštu i Beograd. Godine 1893. održana je izložba u Chicagu posvećena dostignućima iz elektrotehnike gdje Tesla prikazuje prednost izmjenične energije. U požaru mu je 1895. god. uništen laboratorij tako da ne uspijeva objaviti otkriće elektrona i x-zraka.

Godine 1896. na Nijagarinim slapovima puštena je u rad hidrocentrala u kojoj su korišteni Teslini patenti na bazi izmjenične električne energije. Tesla je prvi načinio i daljinsko upravljanje pa je 1898 demonstrirao brod na daljinsko upravljanje. Nastavlja istraživanja visokofrekventnih i visokonaponski struja pa 1899. godine podiže laboratorij u Colorado Springsu gdje i vrši eksperimente s tim strujama. Godine 1900. započinje graditi Sustav bežičnog prijenosa energije na Long Islandu koji nikad nije završio jer mu je J. P. Morgan ukinuo financijska sredstva pa ga nije mogao završiti. Tesla dalje nastavlja sa svojim izumima pa tako 1907. izrađuje turbinu bez lopatica koju godinu kasnije i testira, bavio se pronalascima vezanim uz strojarstvo od 1910. do 1922.

Godine 1919. izlazi Teslina autobiografija „Moji pronalasci“. Tesla i dalje prijavljuje patente iz različitih područja kao patent za vakumiziranje , letjelica za vertikalno polijetanje, bavi se poboljšanjem procesa proizvodnje sumpora, željeza i bakra.

Edisonovu medalju (najveće priznanje Američkog društva elektroinžinjera) je dobio 1917. god., a 1926. god. je postao počasni doktor Sveučilišta u Zagrebu. Godine 1937. dobiva počasni doktorat Politehničke škole u Grazu i Sveučilišta u Parizu.

Tesla je često živio u hotelima, jer je smatrao da bi posjedovati vlastiti stan značilo vezati se emocijama za određeni prostor, a to odvlači pozornost i prisebnost od znanosti. Nikola Tesla umro je 7. siječnja 1943.godine. u 86. godini u njujorškom hotelu New Yorker na 33. katu u apartmanu 3327.

Rat oko izuma radiouređaja

Tesla je prestigao Guglielma Marconija u prijenosu bežičnih električnih signala pa se kasnije upustio u odvjetnički rat protiv Marconijevih patenata. Poznata je Teslina demonstracija bežično kontroliranih čamaca 1896. iako je ona bila na tragu brojnih takvih eksperimenata 1895. i 1896. u svijetu. Tesla je zatražio patent za prijenos signala 1897., a odobren mu je 1900. Iste godine Marconi je pokušao prijaviti prvi vlastiti patent u SAD-u, no on mu je odbijen. Prihvaćeni su mu revidirani patenti, pa je došlo do sukoba na sudovima. Kada je Marconi 1901. izveo prvi transatlantski prijenos signala, Tesla je navodno komentirao da mu dobro ide jer „koristi 17 njegovih signala“. Već 1904. američki sudovi promijenili su odluku i dodijelili Marconiju patent radiouređaja, vjerojatno pod pritiskom Marconijevih investitora. Marconi je dobio odnosno podijelio Nobelovu nagradu za fiziku 1911. s Karlom Braunom za svoje doprinose komunikaciji radiovalovima. Tesla je bio bijesan i tužio je Marconijevu tvrtku, no nije imao novca za dugotrajan spor protiv tada jako uspješne tvrtke. Patent je vraćen Tesli tek 1943., nakon njegove smrti, i nije bio potaknut pravdom već inatom. Marconi Company tada je tužila američku vladu za korištenje njenih patenata u Prvome svjetskom ratu pa je patent vraćen nedavno preminulom izumitelju.

Rat struja

Rat struja naziv je za sukob između Thomasa Edisona i Nikole Tesle koji se vodio oko borbe za široku primjenu izmjenične struje koju su zagovarali Nikola Tesla i George Westinghouse koja je mnogo učinkovitija od istosmjerne struje koja se nalazila u širokoj primjeni i čiju je prevlast zagovarao Thomas Alva Edison.

U samim početcima prijenosa električne struje, istosmjerna struja bila je standard u SAD-u i Europi, a budući da se mogla prenositi na vrlo male udaljenosti i time zahtijevala raširenu i skupu infrastrukturu, Westinghouse je u svojoj tvrtci Westinghouse Electric & Manufacturing Company okupio najbole elektroinženjere svoga vremena i započeo tržišnu utakmicu ističući prednosti izmjenične struje. Zahvalujući Teslinom patentu motora na izmjeničnu struju i njegovog višefaznog sustava, Westinghouse je odnio pobjedu, čime je izmjenična struja postala temelj suvremenih elektroenergetskih sustava.

Edison je pobjedu pokušao ostvariti javnim smaknućem životinja izmjeničnom strujom uspoređujući je sa izmjeničnom strujom potpuno sigurnom za ljudsko tijelo.

Hrvatska domovina – srpski narod

Često se ponavlja izjava da je Tesla rekao da se „ponosi svojom hrvatskom domovinom i srpskim narodom“. Ta fraza zapravo potječe iz telegrama koji mu je poslao Vlatko Maček, hrvatski politički vođa i nasljednik Stjepana Radića., 25. 5. 1936. Nije poznato na čemu Maček čestita jer ne piše u telegramu, a Tesla je svoj rođendan slavio tek 10. 7. Nikola Tesla odgovorio mu je idućeg dana, zahvalio se na željama i ponovio Mačekove riječi uz dodatak „živjeli svi Jugoslaveni“. I Hrvati i Srbi koriste taj telegram da bi dokazali njegovo hrvatsko odnosno srpsko podrijetlo različito interpretirajući njegove riječi ili pak osporavajući telegram kao krivotvorinu njegova nećaka, Save Kosanovića.

Nepoznato o Nikoli Tesli

– Imao je snažnu odbojnost prema ženskim naušnicama, a drugi nakit, poput narukvica, sviđao mu se manje ili više, ovisno o obliku. Ali, kada bi vidio biser, zamalo bi dobio napad, ali ga je zato opčinio sjaj kristala ili predmeta oštrih bridova.

– Kosu drugih ljudi ne bi dotaknuo ni za što na svijetu, osim možda pod prijetnjom revolvera.

– Spopala bi ga groznica samo kada bi pogledao breskvu, a ako bi se u kući našao i jedan komadić kamfora, osjećao se nervozno i nelagodno.

– Brojio je korake u svojim šetnjama, te izračunavao volumni sadržaj tanjura juhe, šalice kave i komada hrane – inače ne bi uživao u jelu!

– U dječaštvu je patio od čudne boljke; priviđale su mu se slike, često praćene jakim bljeskovima svjetlosti koji su mu mutili pogled na stvarne predmete i utjecale mu na misli i djela. Nikada ih nije uspio do kraja kontrolirati.

– Sve njegove ponavljane radnje ili operacije morale su biti djeljive s tri, a ako bi pogriješio, počeo bi ispočetka, čak ako bi mu za to trebalo i nekoliko sati.

– Obožavao je knjige. Ali otac mu nije dopuštao čitati. Kada je ustanovio da čita kriomice, posakrivao je sve svijeće. Ali, Nikola je skupljao loj, pravio fitilje i odlijevao lojanice. Noću bi začepio ključanicu, pukotine u vratima i često čitao do zore

– Iako to mnogi nisu znali, Tesla je imao odličan smisao za humor. Nakon večere sa piscem i pjesnikom Rudyardom Kiplingom, napisao je kratko pismo prijatelju:

“Pa što se to događa sa Kiplingom? Usudio se pozvati me na večeru u opskurnom hotelu s dlakama i žoharima u juhi.”

– Strastveni igrač biljara dao je i njegovu definiciju: “Biljar je najsuptilnija igra perfekcije i logičnosti, satkana od šahovske kombinatorike, zakona fizike i izvanredne povezanosti čovečjeg uma i tjelesne motorike“, zaključio je Tesla.

– Iako nije bila sprovedena u djelo, Tesla je s poslovnim partnerom J.P Morganom radio na frekvenciji koja će se emitirati na uređaj koji se drži u ruci. Drugim riječima, Tesla je već tada zamislio smartphone i bežični internet.

Jednostavan dnevni jelovnik velikog izumitelja

Doručak: jedna do dvije šalice toplog mlijeka i nekoliko jaja

Ručak: Uopće ga nema!

Večera: Juha od celera, komad mesa ili peradi, krumpiri i još neko povrće, čaša laganog vina

Desert: možda kriška sira i redovito velika jabuka

 

Napomena: Tekst je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.