I ALBANCI SU GINULI ZA HRVATSKU

Okrugli stol Albanska zajednica i njen doprinos u Domovinskom ratu 1991. održan je večeras u hotelu Antunović u Zagrebu a sudjelovali su general Kadri Kastrati i dr. sc. Jakša Raguž. Kastrati je o sudjelovanju Albanaca u obrani Hrvatske govorio kao vojnik, bio je zapovjednik postrojbe Vange, a Raguž kao znanstvenik. Poslije se Kastrati uključio i u obranu Kosova kad je tamo počeo rat i stekao čin generala.

Prvu dobrovoljačku postrojbu Albanaca u Hrvatskoj osnovao je Tom Berisha u rujnu 1991., njeni su zapovjednici bili Nevdžet Haziri i Fehmi Liadrovci a imala je 420 vojnika i bila u sastavu 188. brigade Hrvatske vojske. Ratovala je na ličkoj bojišnici gdje su pri napadu na Novi Lički Osik poginula dva branitelja i jedanaest ih je ranjeno.

Prema Registru hrvatskih branitelja, u Hrvatskoj vojsci bilo je ukupno 2832 pripadnika albanske nacionalne manjine, od toga 2471 dragovoljca, a 361 mobiliziranih. Prema evidenciji Udruge Albanaca branitelja Hrvatske u Domovinskom ratu, koja je organizirala okrugli stol, poginulo je 87 pripadnika albanske nacionalne manjine, 304 ih je ranjeno, a 229 umirovljeno kao ratni vojni invalidi. Prvi poginuli hrvatski branitelj albanske nacionalnosti bio je Anton Zeffi. Poginuo je 9. rujna 1991. u Hrvatskoj Kostajnici.

Okrugli stol vodio je Esad Collaku, hrvatski branitelj i predsjednik Udruge Albanaca branitelja Hrvatske u Domovinskom ratu, a o sudjelovanju Albanaca u obrani Hrvatske govorio je i hrvatski branitelj Tom Kačinari.

Okruglom stolu prisustvovali su izaslanik ministra hrvatskih branitelja, državni tajnik Špiro Janović, Eqrem Hazirija, otpravnik poslova u Veleposlanstvu Republike Kosovo, Xhevdet Sopaja treći tajnik, i Sefedin Kucija, ataše za migracije, te pripadnici albanske nacionalne manjine. Događaj je održan pod pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja RH i Grada Zagreba.

Albanci 8