MI HRVATSKI BOŠNJACI PONOSNI SMO NA SVOJE ŠEHIDE

Odavanjem počasti i polaganjem vijenaca poginulim braniteljima kod Spomen obilježja Bošnjacima braniteljima sudionicima Domovinskog rata Republike Hrvatske ispred Islamskog centra u Zagrebu počeli su VII. memorijalni dani Šefika Pezerovića i poginulih Bošnjaka branitelja u Domovinskom ratu koji traju od 12. do 13. svibnja 2017..

Ante Deur, izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske, položio je vijenac na spomen obilježje poginulim Bošnjacima, kao i dr. sc. Andrija Mikulić, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, Tomo Medved, ministar branitelja i izaslanik predsjednika Vlade RH, general Božo Kožul, izaslanik ministra obrane i potpredsjednika Vlade RH.

VII. memorijalne dani nastavak su manifestacije koju je prije sedam godina pokrenula obitelj Šefika Pezerovića, prvog poginulog branitelja Bošnjaka u Domovinskom ratu. Pezerović je bio policajac u Policijskoj postaji Črnomerec kad je dragovoljno otišao u obranu Hrvatske na Banovinu gdje je ranjen, zarobljen, zvjerski mučen i ubijen u Kuljanima.

Memorijal se održava pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, Ministarstva hrvatskih branitelja i Grada Zagreba, a u organizaciji Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba.

Manifestacija je počela izvođnjem himni Hrvatske i BiH, potom minutom šutnje nakon koje je Amira Pezerović Hamzić, sestra Šefikova, pročitala vrlo emotivnu pjesmu posvećenu bratu.

Hrvatski povjesničar Ante Nazor je govorio o sudjelovanju pripadnika nacionalnih manjina u obrani Hrvatske, te istaknuo da se Šefika Pezerovića i ostale na smije zaboraviti jer su njihova mladost i život ugrađeni u temelje slobodne Hrvatske.

Najnadahnutiji govor održao je Harun Omerbašić, predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba, i predsjednik Koordinacije vijeća i predstavnika bošnjačke nacionalne manjine Hrvatske, koji je istaknuo da poginuli branitelji Bošnjaci ne smiju ostati samo mrtvo slovo na kamenom spomeniku nego živo sjećanje i upozorenje da se povijest ne smije ponoviti.

– Čast mi je i zadovoljstvo pozdraviti vas ispred Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba na VII. Memorijalnim danima Šefiku Pezeroviću i Bošnjacima braniteljima sudionicima Domovinskog rata Republike Hrvatske. Kada je domovina zvala svoje sinove, nisu se samo njeni rođeni odazvali, nego su to učinili i sinovi BiH, kako Hrvati tako i Bošnjaci. Možda su se tome čudili neki koji nisu bili svjesni poveznice naša dva naroda tijekom povijesti, od Habsburške monarhije do Domovinskog rata, iako uvijek nije bila idilična i miroljubiva. Da su Bošnjaci domoljubi, i po svojem genotipu vjerni domovini, svjedoče mnogi povijesni dokazi – rekao je Omerbašić dodajući da su Bošnjaci, iako izvan matične domovine BiH, ustali u obranu Hrvatske, koju su voljeli i prihvaćali kao svoju i spremno dali sve za nju.

– Dvadesetak tisuća Bošnjaka sudionika Domovinskog rata i više od 1180 poginulih – zbog toga smo danas ovdje. Želim poslati poruku da smo mi Bošnjaci ponosni na svoje šehide koji su na Božjem putu obrane Hrvatske dali sve od sebe i da smo svjesni njihove žrtve. Obiteljima koje su izgubile sinove, braću i očeve trebamo dokazati da žrtve njihovih najmilijih nisu samo imena na nekom kamenom spomeniku nego uzor i primjer što znači biti odan i vjeran, što znači biti Bošnjak i musliman. Tko zaboravi svoje heroje i ne izgradi im spomenik, ponovit će iste greške u budućnosti. Zato se želim zahvaliti Gradu Zagrebu i gradonačelniku Bandiću što su omogućili dizanje spomenika našim herojima – šehidima. Također najavljujem skorašnje imenovanje ulice našem Šefiku u blizini Islamskog centra kao još jednog trajnog sjećanja na njegovu žrtvu. Želim se zahvaliti svima što ste danas odali počast Bošnjacima braniteljima u Domovinskom ratu – rekao je Omerbašić.

Među uzvanicima su bili gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, predstavnici diplomatskog zbora, muftija Ševko ef. Omerbašić, Mevludin Arslani, izaslanik muftije dr. sc. Aziza ef. Hasanovića, saborski zastupnici; Goran Beus Richembergh, dr. sc. Zlatko Hasanbegović, Željka Josić, Veljko Kajtazi, Drago Prgomet, Kažimir Varda, Marko Faltak, II. Policijska postaja PP Črnomerec-Susedgrad, dr. sc. Tomislav Dubravac, predsjednik Hrvatskog kulturnog društva Napredak, prof. dr. sc. Sead Berberović, predsjednik BNZ GZiZŽ, Ferid Dizdarević, predsjednik BKUD «Sevdah», Ishak Hodžić, tajnik Sabora bošnjačkih asocijacija Hrvatske “SABAH” i tajnik Udruge Bošnjaka branitelja Domovinskog rata Hrvatske,

Mirsad Srebreniković, predsjednik Stranke demokratske akcije Hrvatske, članovi Bošnjačkog nacionalnog savjeta, Zdravko Lončar, Udruga Prvi hrvatski redarstvenik, HVIDR-a Velika Gorica, UBBDRH Ogranak Rijeka, Zorica Gregurić, Udruga braniteljica Domovinskog rata, Gzim Redžepi, zamjenik pročelnice Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zageba, Jasmin Musić, izaslanik premijera vlade Unsko-sanskog kantona, delegacija grada Bihaća i braniteljskih udruga Armije BiH i HVO-a, te predstavnici ostalih nacionalnih manjina Grada Zagreba.

Voditelj manifestacije bio je glumac Zijad Grčić, a nakon polaganja vijenaca održan je komemorativni program.

Manifestacija se nastaljva 13. svibnja u 10 sati u Osnovnoj školi Žitnjak, I. Petruševec 1 u Zagrebu, gdje će se održati sportska natjecanja u malom nogometu, šahu, stolnom tenisu i badmintonu za žene.