GLAZBOM I PLESOM OBILJEŽEN DAN KOORIDNACIJE VIJEĆA I PREDSTAVNIKA NACIONALNIH MANJINA GRADA ZAGREBA

Koordinacija vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba obilježila je 9. prosinca svoj Dana u KD Vatroslava Lisinskoga programom u kojem su nastupili predstavnici manjinskih udruga. Kroz ovu manifestaciju Koordinacija, koju čine vijeća i predstavnici 18 nacionalnih zajednica Grada Zagreba, tradicionalno obilježava svoj Dan 10. prosinca, koji je ujedno i Mađunarodni dan ljudskih prava. Predsjednik Koordinacije vijeća i predstavnika Grada Zagreba Dušan Mišković u uvodnom govoru osvrnuo se na proteklu godinu govoreći o aktivnostima manjina i zahvalio svima na podršci. Aleksandar Tolnauer, predsjednik Savjeta za nacionalne manjine RH, istaknuo je značenje manjina za zajednicu te vrijednost programa i aktivnosti na očuvanju nacionalnog identiteta. Izaslanica gradonačelnika Milana Bandića bila je Elizabeta Knorr, zamjenica pročelnice Ureda za međugradsku i međunarodnu suradnju i promicanje ljudskih prava Grada Zagreba.

Danu Koordinacije prisustvovali su predstavnici veleposlanstava, Andrija Petrović, voditelj Službe za nacionalne manjine Grada Zagreba, Tanja Horvatin iz Ureda za međugradsku i međunarodnu suradnju i promicanje ljudskih prava Grada Zagreba, svi predsjednici vijeća i predstavnici nacionalnih manjina Grada Zagreba i njihovi gosti iz Zagreba i Zagrebačke županije.

U programu su sudjelovali mješoviti pjevački zbor „Montenegro“ Društva Crnogoraca i prijatelja Crne Gore iz Zagreba, harfistica Veronika Tadina, predstavnica slovenske nacionalne manjine, Bernardina Mjeda, mezzosopranistica, koju je na glasoviru pratila Nita Grubi, predstavila je albansku nacionalnu manjinu, BKUD „Sevdah“ iz Zagreba plesao je bošnjačke plesove, a Dagmar Drachler je uz klavirsku pratnju Krešimira Popovića otpjevala nekoliko čeških skladbi, dok je pjevačka grupa SKUD „Prosvjeta“ Pododbor Zagreb, izvela nekoliko srpskih narodnih pjesama, makedonske narodne pjesme otpjevala je Jadranka Šincek uz pratnju Safiudina Alimovskoga i zbora „Momi biserni“ koji djeluju pri MKD „Ohridski biser“ iz Zagreba. Glazbena skupina Jewsers izvela je židovske pjesme; “Shalom Aleichem”, “Limonciki” i “Maos tzur”, a program je vodila Karmela Vukov Ćolić.