GERILCI NA KOSOVU DOPREMALI ORUŽJE OVK

Albanski preporod naziv je tribine koja je večeras okupila brojne pripadnike albanske nacionalne manjine u hotelu Antunović u Zagrebu. Prof. dr. sc. Bedri Muhadri održao je predavanje o djelovanju Oslobodilačke vojske Kosova u pokrajini Hasi 1997.-1999. Pokrajina Hasi nalazi se na granici između Kosova i Albanije i preko te granice OVK-a je dopremala oružje. Program je počeo intoniranjem himne koju je pjevala sopranistica Arta Jashari.

-Ovo je prvi puta da prof. dr. Bedri Muhadri govori o pokrajini Hasi, etnički čistom prostoru gdje žive Albanci tri različite vjeroispovijesti. Ono što je bitno je da su svi Albanci bili zajedno i pomagali vojnicima koji su na leđima, na konjima i magarcima nosili oružje preko Prokletije i Šar planine prema slobodnoj zoni na Kosovu gdje je OVK imala svoje stožere i uporišta. Iz pokrajine Hasi potječe većina pekara koji žive i rade u Hrvatskoj i po Europi i oni su dali ogroman doprinos materijalno i financijski za OVK i oslobođenje Kosova. Profesor Muhadri je 24 godine radio na svakom detalju kako je funkcionirala ta gerila zahvaljujući kojoj danas imamo slobodno Kosovo. Većina dragovoljaca Albanaca hrvatskih branitelja koji su stekli iskustvo u Domovinskom ratu u Hrvatskoj, poslije su se borili na Kosovu, a mnogi od njih postali su heroji. Valja spomenuti i supružnike Semija i Djevaru Dolci koji su zajedno ratovali na bojišnici u Gospiću. Semi je bio dozapovjednik Albanske brigade u Gospiću, a na Kosovu je zapovijedao 112. brigadom OVK. Većina tih heroja koji su poginuli u Oslobodilačkom ratu na Kosovu imali su više od tisuću dana provedenih na bojišnici u Hrvatskoj. To je taj most nas povezuje s Hrvatskom – rekao je Esad Collaku, hrvatski branitelj i pripadnik OVK, predsjednik Unije Albanaca u Republici Hrvatskoj koja je organizirala tribinu.

Nakon predavanja promovirana je  knjiga Dimensioni kulturor i Kanunit ne optiken e studiuesit Tonin Cobani/ Kulturna dimenzija Zakonika iz perspektive istraživača Tonina Cobanija autora Don Ndue Ballabani. O knjizi su govorili monsinjor Rok Gjonlleshaj, tivarski nadbiskup i upravitelj Kotorske biskupije, i Arianit Koci, odvjetnik. Tribini su prisustvovali Tom Kačinari, predsjednik Zajednice udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata, saborska zastupnica Ermina Lekaj Prljaskaj, dr. Martin Berishaj, veleposlanik Kosova u Hrvatskoj, i Riza Poda, veleposlanik Albanije u Hrvatskoj, i Milaim Fetai, veleposlanik sjeverne Makedonije u Hrvatskoj.